DEH

DEH

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Στήθηκε γαλλογερμανικός άξονας για μηδενικούς ρύπους

ripous
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκαν να αγωνιστούν για να μπει τέλος στην μόλυνση από ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο μιας «βαθιάς μεταμόρφωσης» της παγκόσμιας οικονομίας αυτόν τον αιώνα.
Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε. δήλωσαν «πως αποφάσισαν να καταβάλουν όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για την επίτευξη μιας φιλόδοξης, περιεκτικής και δεσμευτικής» συμφωνίας για το κλίμα στην συνάντηση 200 χωρών του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.
«Θα αγωνιστούμε να απεξαρτηθεί πλήρως η παγκόσμια οικονομία από τον άνθρακα (decarbonise) αυτόν τον αιώνα» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση στο Βερολίνο οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, μετά από συνομιλίες με εκπροσώπους άλλων χωρών ενόψει της συνόδου στο Παρίσι.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε έκκληση να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό το 2050 από τα επίπεδα του 2010. Και οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του συστήματος ανταλλαγής των παγκόσμιων εκπομπών αερίου, προσθέτοντας πως υπάρχει ανάγκη για «συγκεκριμένες δράσεις για μια βαθιά μεταμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας».
«Πρέπει να κάνουμε μια ολοκληρωμένη στροφή σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Η Γερμανία και η Γαλλία στηρίζουν την πολιτική αυτή και την υιοθετούν παντού» είπε η κ. Μέρκελ.
Ο στόχος αυτός ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα των επιστημόνων του κλίματος ότι οι παγκόσμιεςθερμοκρασίες μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα αν οι εκπομπές από το διοξείδιο του άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο δεν μειωθούν και σταματήσουν πλήρως τις επόμενες δεκαετίες.
Αλλά οι χώρες που βασίζονται υπερβολικά στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων φοβούνται πως ένα τέτοιο βήμα θα επέβαλε ένα επώδυνο βάρος στις οικονομίες και κάποιες είναι διστακτικές να υπογράψουν ένα τέτοιο στόχο σε οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στο Παρίσι.
Αντίθετα, θέλουν να παραμείνουν προσκολλημένες στον πιο αόριστο στόχο στον οποίο είχαν συμφωνήσει οι χώρες στις τελευταίες συζητήσεις του ΟΗΕ για το κλίμα, για να σταματήσουν να αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες περισσότερο από 2 βαθμούς κελσίου από τις προ-βιομηχανικές εποχές.
Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί περίπου κατά 1% και οι επιστήμονες λένε πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν οι εκπομπές δεν περιοριστούν, απειλώντας με άνοδο της στάθμης των θαλασσών, το λιώσιμο των πάγων και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με τις επιχειρήσεις κοινωνικής ωφέλειας και τα ανθρακωρυχεία σχετικά με τα σχέδια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα της ενέργειας κατά 22 εκατ. τόνους.
Οι προτεινόμενες περικοπές είναι αναγκαίες για να επιτύχει η Γερμανία τον στόχο για μείωση κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 το 2020.
Αν και οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας έχουν εκτιναχτεί στην Γερμανία, προσφέροντας πάνω από το ένα τέταρτο του ηλεκτρικού ρεύματος, η έξοδος της χώρας από την πυρηνική ενέργεια έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι υψηλές τιμές στο αέριο και ο φθηνός άνθρακας έχουν οδηγήσει την Γερμανία στη χρήση ορυκτών καυσίμων μαζί με την ανανεώσιμη ενέργεια. Ο λιγνίτης προσφέρει πάνω από το 25% του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ ο άνθρακας το 18%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα το 2015.
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μαύρου άνθρακα στον κόσμο και το σωματείο IC BCEυποστηρίζει πως οι τελευταίες προτάσεις για την μείωση των εκπομπών απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η RWE, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, έχει προειδοποιήσει ότι 17 από τους 20 σταθμούς παραγωγής λιγνίτη θα αναγκαστούν να κλείσουν αν προχωρήσουν οι προτάσεις.
Ο Christoph Bals, επικεφαλής στην Germanwatch, περιβαλλοντικής ομάδας πίεσης είπε: «Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τους περιορισμούς στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα και στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της Γερμανίας.
«Η αξιοπιστία της Γερμανίδας καγκελάριου εξαρτάται από τις αποφάσεις αυτές, που θα καθορίσουν αν μπορεί να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην προετοιμασία της συνόδου στο Παρίσι»
 
(Financial Times, euro2day.gr)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: