DEH

DEH

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Υπό το βλέμμα της Κομισιόν οι αλλαγές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Χωρίς πιθανότατα τις αρμοδιότητες γύρω από τα τιμολογιακά της ενέργειας που περνούν μάλλον στον έλεγχο του Π. Λαφαζάνη, το καυτό πόστο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναλαμβάνει ένα στέλεχος που προέρχεται από την ίδια την ανεξάρτητη αρχή, έχοντας όμως την έξωθεν καλή μαρτυρία από την αγορά.
Πρόκειται για τον 43χρονο Νίκο Μπουλαξή, που δεν είναι κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, εργάζεται στη ΡΑΕ επί 14 χρόνια, δηλαδή σχεδόν από τη σύστασή της, με μακρά εμπειρία στις διασυνδέσεις των νησιών και τον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και ο οποίος αποτελεί και επισήμως από χθες την πρόταση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Στον απόηχο των επιθέσεων που εξαπέλυσε όλο το προηγούμενο διάστημα κατά της ΡΑΕ ο κ. Λαφαζάνης προαναγγέλλοντας “ψαλίδισμα” των αρμοδιοτήτων της, ο νέος πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής καλείται να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα της ΔΕΗ και των ανταγωνιστών της, να λύσει το "γόρδιο δεσμό" με τα χρέη των ΑΠΕ, αλλά και να στρώσει το δρόμο για την προσαρμογή της Ελλάδας στην προωθούμενη από την ΕΕ ενιαία αγορά ενέργειας.
Πολύ πιθανό θεωρείται ότι ο υπουργός θα πάρει από τη ΡΑΕ την αρμοδιότητα να εισηγείται για τις τιμολογιακές αυξήσεις (τιμολόγια, ΕΤΜΕΑΡ, κλπ), αλλά και ότι δεν θα παραβεί τις κόκκινες γραμμές για την ανεξαρτησία της αρχής όπως τις ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.
Σχετικό μήνυμα του έχει άλλωστε αποστείλει η Δανέζα Επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ καλώντας τον να σταματήσει τις προσπάθειες ελέγχου της ΡΑΕ, και να εναρμονίσει τις υποχρεώσεις της χώρας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ, κλπ).
Υπό αυτό το πρίσμα, το έργο του κ. Μπουλαξή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Διότι αφενός προτείνεται για τη θέση αυτή από τον κ. Λαφαζάνη, αφετέρου όμως θα πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της Αρχής από παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας τηρώντας ίσες αποστάσεις από τους εμπλεκόμενους στην αγορά.
Ακριβώς επειδή η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ έχει δείξει σαφείς διαθέσεις περιορισμού της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, οι κινήσεις της νέας της ηγεσίας θα βρίσκονται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο της αγοράς, μέχρι να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής ότι δεν ευνοεί τον ένα ή τον άλλο παίκτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: