DEH

DEH

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η νέα έρευνα της Κομισιόν για τους μηχανισμούς ισχύος στην Ε.Ε.

Αποτέλεσμα εικόνας για κομισιον
Στις 29 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τους μηχανισμούς ισχύος στη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού με στόχο να ανιχνεύσει τυχόν στρεβλώσεις των κανόνων ανταγωνισμού και να λάβει τα μέτρα της.
Η έρευνα είναι σημαντική όχι μόνο για την κατάσταση σε σημαντικές αγορές, όπως της Γερμανίας, αλλά και σε νομοθετικό επίπεδο για την Ε.Ε., καθώς θα κρίνει πολλά για την κατεύθυνση της κοινοτικής νομοθεσιάς στο μέλλον σε ότι αφορά τα παραπάνω ζητήματα.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι μηχανισμοί ισχύος ορίζονται ως «μέτρα τα οποία εξασφαλίζουν επαρκείς προμήθειες ηλεκτρισμού». Πρόκειται για έναν ευρύ ορισμό, τον οποίο η πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν εξειδικεύει λέγοντας τα εξής:
 «Περαιτέρω, μπορούν να συμπεριλάβουν μόνο συγκεκριμένες τεχνολογίες ή να εξαιρέσουν μη παραγωγικές διαδικασίες, όπως η διαχείριση της ζήτησης. Παράλληλα, μπορεί να αγνοούν την συμβολή των εξωτερικών προμηθευτών ή των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες για την εξασφάλιση του ασφαλούς εφοδιασμού».
Κατ’ επέκταση, η έρευνα θα ρίξει φως στους διαφορετικούς τύπους μηχανισμών ισχύος που υπάρχουν ή σχεδιάζονται, όπως τα στρατηγικά αποθέματα, οι διαγωνισμοί για νέα ισχύ, οι πληρωμές ισχύος, οι δημοπρατήσεις ισχύος και οι υποχρεώσεις των προμηθευτών. Θα εστιάσει στα τεκτενόμενα στις αγορές του Βελγίου, της Κροατίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Στα πλαίσια αυτά, θα αποσταλούν ερωτήματα τόσο στις κρατικές αρχές, όσο και στους συμμετέχοντες στην αγορά.
Στόχος της Κομισιόν είναι να συλλέξει απόψεις σε επίπεδο κράτους-μέλους, να αναγνωρίσει τους σχεδιασμούς που μπορεί να εμποδίζουν τον ανταγωνισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να προωθήσει μηχανισμούς ισχύος που να σέβονται τον ανταγωνισμό και να βεβαιώσει ότι τα κράτη-μέλη σέβονται την κοινοτική νομοθεσία.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει τα πρώτα συμπεράσματα στα τέλη αυτού του έτους και την τελική της έκθεση το καλοκαίρι του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: