DEH

DEH

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Κριτική από τον πρόεδρο της ΔΕΗ στα μέτρα για τις ΑΠΕ

Κριτική στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άσκησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός, μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, που πραγματοποιείται στη Βουλή. Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του φόρουμ και ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου Κλοντ Τουρμέ, υποστήριξε ότι αν η ΔΕΠΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης περάσει υπό τον έλεγχο της
Gazprom, τότε η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να ξεχάσουν το φθηνό φυσικό αέριο. «Πράγματι υπάρχει έλλειμμα στον λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών και πράγματι οι τιμές αγοράς της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά ήταν υψηλές. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στις λοιπές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να επιλεγούν άλλες λύσεις.
«Η Ελλάδα επιδιώκει ανάκαμψη της οικονομίας και οι Ανανεώσιμες Πηγές μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή με ώριμες επενδύσεις», είπε. Τόνισε δε ότι η αιολική ενέργεια είναι σήμερα φθηνότερη από αυτήν που παράγεται με φυσικό αέριο (89 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 103 ευρώ, αντίστοιχα).  Ο κ. Ζερβός απέδωσε τις στρεβλώσεις της αγοράς στον τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (δηλαδή της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας) η οποία όπως είπε, σήμερα δεν αντιπροσωπεύει απολύτως τίποτε. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, υπεραμύνθηκε των μέτρων που ελήφθησαν τονίζοντας ότι το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ βρίσκεται στα 370 εκατ. ευρώ και πρέπει να καλυφθεί χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται όπως είναι γνωστό η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των ΑΠΕ, μείωση των τιμών απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά, κ.α. «Η ανάγκη μεταρρύθμισης είναι οφθαλμοφανής και επείγουσα», τόνισε ο υφυπουργός. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών οι οποίοι δεν μπορεί να κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμη φορά». Ωστόσο, τα μέτρα συγκέντρωσαν την κριτική των εκπροσώπων της αγοράς που συμμετείχαν στο συνέδριο:
- Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γ. Περιστέρης, υποστήριξε ότι, με τις παρεμβάσεις του υπουργείου, οι στρεβλώσεις της αγοράς αυξάνονται και έκανε λόγο για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται, εις βάρος των ΑΠΕ. - Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Π. Παπασταματίου, αμφισβήτησε την πολιτική βούληση για υποστήριξη των ΑΠΕ και τόνισε πως πολλά από τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ανανεώσιμες πηγές, καταλήγουν να επιδοτούν τα στερεά καύσιμα. - Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Σ. Λουμάκης, ανέφερε ότι επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά (από τα οποία 2,5 δισ. είναι δάνεια) βρίσκονται στον αέρα. Και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) Γ. Καλογεράκης, είπε ότι τα μέτρα σταματούν την ανάπτυξη στην αγορά και καθιστούν τις επενδύσεις μη βιώσιμες. Ο πρόεδρος του EUFORES Κ. Τουρμέ, τόνισε ότι η ΕΕ δαπανά κάθε χρόνο 500 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τρίτες χώρες και η τάση του μεγέθους είναι αυξητική.

«Αν η ΔΕΠΑ περάσει υπό ρωσικό έλεγχο, στη Gazprom ή άλλη εταιρία ξεχάστε το φθηνό αέριο στην Ελλάδα και την ΕΕ», είπε. «Επί δέκα χρόνια η πολιτική της ΕΕ ήταν η μείωση της εξάρτησης από τη Gazprom. Δεν είναι καλό να εξαρτώμαστε από έναν προμηθευτή».
Ανέφερε δε ότι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά σήμερα είναι φθηνότερη στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα, παρά τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια που έχει η χώρα μας, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων δανεισμού που ισχύουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε μια νέα σελίδα.
«Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, η καθυστέρηση κοστίζει γιατί από την Τρίτη πρέπει να αρχίσει η περίοδος της δράσης και των αποφάσεων», είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, τόνισε εξάλλου ότι η Ελλάδα δικαιούται σήμερα να διεκδικεί μια νέα αφετηρία και υπογράμμισε: «Η απώλεια της γεωπολιτικής ισορροπίας στην περιοχή της Μεσογείου, με τις χώρες της περιοχής να αντιμετωπίζουν εμφύλιους πολέμους, πολιτική αστάθεια, απειλές και οικονομική κρίση, είναι προ των πυλών και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τις χώρες που διατηρούν αξιολόγηση ΑΑΑ» (δηλ. τις χώρες του Βορρά).
Η αντιπρόεδρος του EUFORES, ευρωβουλευτής Α. Ποδηματά, επισήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν πρέπει να γίνουν θύματα της κρίσης, αλλά μέρος της λύσης.
Η 12η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα (European Forum for Renewable Energy Sources- EUFORES), πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στον χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με συμμετοχή βουλευτών, ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της αγοράς από τις χώρες- μέλη της ΕΕ.
 
ΠΗΓΗ www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: