DEH

DEH

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ


«Τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ ανήλθαν σε 118,1 εκατ. € έναντι 90,8 εκατ. € το εννιάμηνο του 2011, αυξημένα κατά 27,3 εκατ. ευρώ ».

Με τη φράση αυτή να αποτελεί το πρώτο και «εντυπωσιακό» κομμάτι των δημοσιευμάτων (και της ίδιας της ανακοίνωσης από πλευράς ΔΕΗ) που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά αποτελέσματα (9μήνου) της ΔΕΗ σήμερα, μετά τις αναλύσεις και τα συμπεράσματα, είναι η ώρα να δούμε πίσω από τους τίτλους και τις λεζάντες.

Επικεντρώνοντας στα βασικά σημεία, στα σημεία που έχουν την πιο άμεση σχέση και επίπτωση στους εργαζόμενους, στην επιχείρηση και στην εθνική μας οικονομία, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει να παρατηρήσει τα εξής:

● Η καταγεγραμμένη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής σε ποσοστό
2,6%, σαφέστατα σημαίνει ότι αυτομάτως πριμοδοτείται ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους που λειτουργεί υπέρ των ιδιωτών. Όσο μειώνεται η λιγνιτική παραγωγή τόσο θα αυξάνονται τα οφέλη για τους ιδιώτες, την ώρα που κατά κόρον έχουμε επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες και έχουμε ζητήσει την κατάργηση του μεταβλητού κόστους.

● Η τεράστια μείωση της μισθοδοσίας από την οποία κατάφεραν μεν να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά, στραγγίζοντας τους εργαζόμενους και περικόπτοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα ό,τι μπορούσαν να περικόψουν για να … περισώσουν. Συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ «εξοικονομήθηκαν» με «αντίτιμο» την αποδυνάμωση των εργαζομένων, όχι μόνο σε οικονομικά μεγέθη, αλλά και σε αντοχές, καθώς οι επιπτώσεις από τις περικοπές υπήρξαν καταιγιστικές στην αρχή και συστηματικές για τη συνέχεια στην καθημερινότητα των μισθωτών.

● Η μείωση του προσωπικού σε σχέση με την περσινή χρονιά σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι η παραγωγή κατά μέσο όρο παρέμεινε η ίδια (ή και σε ορισμένες περιπτώσεις σημείωσε αύξηση) αποδεικνύει ένα και μοναδικό πράγμα: ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Ωστόσο, «πατώντας» στις πλάτες, στο φιλότιμο και στον επαγγελματισμό των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η επιχείρηση κατάφερε –παρά τη  μείωση του προσωπικού- να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τις αγοράς. Ως πότε όμως;

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει και πάλι. Τα οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια είναι όλα σε πτωτική κατεύθυνση με άμεσες, αρνητικότατες, τραγικές θα έλεγε κανείς, συνέπειες προς πολλές κατευθύνσεις.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και οι εργαζόμενοι αρνούνται να αποδεχθούν το γεγονός ότι η μεγαλύτερη Βιομηχανική επιχείρηση της χώρας παραπαίει και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Τώρα είναι η ώρα η ΔΕΗ ΑΕ να ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ  από τα πολλαπλά οικονομικά βάρη, από φόρους και από τέλη υπέρ τρίτων, που δεν αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, όπως είναι:

 •Οι τρεις (3) διαφορετικοί Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης που επιβλήθηκαν την τελευταία διετία: δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ηλεκτροπαραγωγή (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά) και ένα στο τελικό προϊόν (ΕΦΚ στο  ηλεκτρικό ρεύμα).

Οι Χρεώσεις υπέρ τρίτων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (δημοτικοί φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, κ.α.), το συνολικό ύψος των οποίων ξερνάει τα 1.500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πέραν αυτών, μόνο από το ΕΕΤΗΔΕ για το 2011, η Πολιτεία εισέπραξε 2.200 εκατ. ευρώ, «γονατίζοντας» στην κυριολεξία την επιχείρηση. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ΑΕ.

     Περαιτέρω, θα πρέπει να υπάρξει επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αφού με παραλήψεις και αποφάσεις της, η προωθούμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντί να φέρει τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος και των καταναλωτών με  ευθύνη της ΡΑΕ, «έκλεισε» βίαια και με μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να επωμίζεται μονομερώς όλα τα βάρη από την τροφοδοσία, με ρεύμα του 100% των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της γνωστής αλχημείας στον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ, καθώς και την θεσμοθέτηση υπέρ των ιδιωτών του μηχανισμού ανάκτησης του μεταβλητού κόστους. 

Τέλος, ο  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιμένει ότι έστω και τώρα ΔΕΗ και Κυβέρνηση οφείλουν να αντιληφθούν ότι το κλειδί για την πολυπόθητη ανάταση είναι η ΑΜΕΣΗ  υλοποίηση του επενδυτικού & αναπτυξιακού προγράμματος της επιχείρησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: