DEH

DEH

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

"Μπουρλότο" από ΔΕΗ για ΛΑΡΚΟ

Αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε η ΔΕΗ, εξαιτίας χρεών της βιομηχανίας νικελίου από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος. Η πλευρά της ΛΑΡΚΟ, αμφισβητεί την κίνηση της ΔΕΗ και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κύκλοι της διοίκησης της βιομηχανίας, οι οφειλές που ζητεί η ΔΕΗ δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Το ενδιαφέρον στην κίνηση της ΔΕΗ είναι ότι προχωρά στη διεκδίκηση μέσω κατάσχεσης των οφειλών τη στιγμή που υπάρχει
απόφαση για τον καθορισμό προσωρινής τιμής αλλά και αίτημα για διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό οριστικής τιμής για το κόστος προμήθειας ρεύματος της βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει απόφαση για τον καθορισμό προσωρινής τιμής για το ρεύμα της ΛΑΡΚΟ στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η ΔΕΗ χρέωνε μέχρι πρότινος τιμές της τάξης των 65 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 15 ευρώ πάνω (κατά μέσο όρο) από την προσωρινή τιμή. Η ισχύς της προσωρινής τιμής σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ είναι τρεις μήνες, διάστημα κατά το οποίο οι δύο πλευρές καλούνται να διαπραγματευτούν, το οριστικό καθεστώς των τιμολογίων. Από την πλευρά της η ΔΕΗ αρνείται ότι η προσωρινή τιμή έχει αναδρομική ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση η ΛΑΡΚΟ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που προχωρήσει τυχόν επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας της, είτε εις χείρας της είτε εις χείρας τρίτων (στα ταμειακά διαθέσιμα που βρίσκονται κατατεθειμένα στις τράπεζες) η εταιρεία οδηγείται σε αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεών της με αποτέλεσμα την παύση της λειτουργίας της, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Επί της ουσίας, η ΛΑΡΚΟ υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ με την κίνησή της δε διασφαλίζει τις απαιτήσεις της αλλά θέτει εν αμφιβόλω την είσπραξή τους αφού θα οδηγήσει την εταιρεία σε «ξαφνικό θάνατο». Κύκλοι της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η ΔΕΗ όχι μόνο δεν διακινδυνεύει τυχόν απαιτήσεις της αλλά οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ΛΑΡΚΟ, όπως επιβάλλει ο νόμος και η απόφαση της ΡΑΕ, ώστε να βρεθεί τιμή συμφέρουσα και για τις δύο Εταιρείες».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα.


Χ. Φλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: