DEH

DEH

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Απεργία - φιάσκο από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Σε απεργία χωρίς απεργούς εκφυλίστηκαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που ξεκίνησαν τη Τρίτη και συνεχίζονται και σήμερα.
Την πρώτη ημέρα της απεργίας η συμμετοχή ανήλθε στο 8%, δηλαδή σε 1.500 εργαζόμενους από το σύνολο των 19.000 του προσωπικού της ΔΕΗ, χθες ωστόσο είχε πέσει στο 3,5%, δηλαδή το πολύ σε 650-680 άτομα.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ισχνή ανταπόκριση είχαν εντός της ΔΕΗ οι προτροπές του πρόσφατα επανεκλεγέντος πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αρκεί να αναφερθεί ότι σε παλαιότερες επαναλαμβανόμενες 48ωρες όπως το 2011, τα ποσοστά συμμετοχής κυμαίνονταν από 60% έως 90%.
Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, χθες το πρωί η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ κατέλαβε συμβολικά τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη).
Τελικά οι μόνοι που την πλήρωσαν με διακοπές ρεύματος ήταν οι καταναλωτές σε νησιά, όπως στη Κρήτη και στη Ρόδο, όπου η ΔΕΗ αναγκάστηκε λόγω των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ να προχωρήσει τα τελευταία 24ωρα σε εκ περιτροπής περικοπές ηλεκτροδότησης.
Χαρακτηριστικά της μη ανταπόκρισης των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ είναι τα αναλυτικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που αφορούν τόσο τη μητρική εταιρεία του ομίλου ΔΕΗ, όσο και τις δύο θυγατρικές της, ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής του συστήματος διανομής) και ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς).
Στη μητρική ΔΕΗ, που απασχολεί 10.000 άτομα, χθες συμμετείχαν στην απεργία μόνο 300 (3%). Στον ΔΕΔΔΗΕ που απασχολεί 7.500 η συμμετοχή ανήλθε στους 125 (1,67%), ενώ αντίστοιχα νούμερα προκύπτουν και για τον ΑΔΜΗΕ (απασχολεί 2.000 άτομα).
Απεργία και σήμερα
Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του συνδικάτου πως δεν προτίθεται να αναστείλει τις κινητοποιήσεις και, επομένως, συνεχίζονται και σήμερα κανονικά.
 
www.tanea.gr ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: