DEH

DEH

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Στην αυτοδυναμία στρέφει την προσοχή της η αγορά - Οι μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια

Πλήθος ιδιωτικοποιήσεων με τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους σε πλήρη ετοιμότητα
Σειρά μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό χώρο θα προχωρήσουν εφόσον η ΝΔ πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Το βασικό ζήτημα αφορά στο νέο πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, καθώς η αποεπένδυση των λιγνιτικών δεν απέδωσε και απαιτείται ένα νέο αποτελεσματικό σχέδιο, που θα προσελκύσει κεφάλαια και θα αποτρέψει την αύξηση των τιμολογίων, που θεωρείται αντιπαραγωγικό και αντικοινωνικό
μέτρο.
Το πακέτο που το Δημόσιο ελέγχει στα ΕΛΠΕ είναι μια ακόμα ιδιωτικοποίηση που δεν προχώρησε και σωστά, καθώς το τίμημα που δόθηκε ήταν μικρό.
Η ΔΕΠΑ αποτελεί το νέο μεγάλο project που μετατίθεται για την περίοδο της νέας διακυβέρνησης, με ενδιαφερομένους όλους τους μεγάλους εν δυνάμει παίκτες της εγχώριας αγοράς.
Ο ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιηθεί και αυτό σημαίνει ότι θα καταστούν μέτοχοι στο Δίκτυο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, που αυτό θα προσελκύσει και νέους μεγάλους ξένους επενδυτές στις διασυνδέσεις νησιών.
Ήδη υπάρχει προβληματισμός στην αγορά για τις προδιαγραφές της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, όπου μεγάλες ξένες εταιρίες εποφθαλμιούν το κολοσσιαίο έργο.
Συμπερασματικά ο ενεργειακός κλάδος θα αποτελέσει πόλο προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων.
Ήδη ο υπουργός Ενέργειας κ. Γ.Σταθάκης φέρνει τις αναμενόμενες ιδιωτικοποιήσεις στο περισκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η πλευρά της ΝΔ θα κληθεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις της με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Την ίδια ώρα η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις αυτές εκτιμώντας, ότι οι εταιρίες θα αναπτυχθούν και θα επιλύσουν τα προβλήματά τους.
Οι μεγάλοι εγχώριοι επενδυτές
Παράλληλα οι μεγάλοι παίκτες του ενεργειακού χώρου εμφανίζονται σαν έτοιμοι από καιρό να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίττα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η Motor Oil με κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ενεργειακός όμιλος με βάση το πετρέλαιο αλλά και συμφέροντα στο φυσικό αέριο,
Ο Μυτιληναίος με κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στην αγορά ηλεκτρισμού με συμφέροντα στην αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, τον τομέα του φυσικού αερίου και τις διασυνδέσεις.
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος με κεφαλαιοποίηση 900 εκατ ευρώ που συμπληρώνεται από άλλα 750 εκατ από τις δύο βασικές εισηγμένες θυγατρικές ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ και Cenergy με συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα και στα έργα διασύνδεσης νησιών.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κεφαλαιοποίηση 800 εκατ είνα η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία ΑΠΕ με αναπτυσσόμενη παρουσία στο εξωτερικό, που αναμένει πολλά στον τομέα της αντλησιοταμίευσης.Την ίδια ώρα η ΓΕΚ Τέρνα με κεφαλαιοποίηση 500 εκατ που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκεται σε μετοχικές ανακατάξεις των ξένων επενδυτών της και παράλληλα αναμένει τις εξελίξεις που αφορούν τους Μηχανισμούς Ευελιξίας για την Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ, όπου έχει αναλάβει το έργο κατασκευής.
Ο Ελλάκτωρ υπό το μάνατμεντ Καλλιτσάντση καλύπτει ταχύτατα το χαμένο έδαφος με κεφαλαιοποίηση ακόμα στα 320 εκατ ευρώ και μετά την απορρόφηση του Ανέμου η αγορά αναμένει την πώληση του πσοστού της Elpedison για ολοκληρώσει την πρώτη φάση αναδιάρθρωσης στα ενεργειακά.
Σε μη εισηγμένο επίπεδο ο όμιλος Κοπελλούζου πέραν του FSRU Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί το βασικό του ενδιαφέρον στην παρούσα φάση, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για όλες τους βασικούς ενεργειακούς τομείς.
Η Sunlight του ομίλου Γερμανού με μια πολύ ισχυρή βάση μετά την ανασυγκρότηση από το ατύχημα της πυρκαγιάς και την ανάπυξη στον τομέα της αποθήκευσης είναι βέβαιο ότι θα την δούμε στο προσκήνιο.

Η χρηματιστηριακή αγορά σύμφωνα με την ανάλυση της FAST Finance
Όταν η παρελθούσα εβδομάδα λήξης 31/5 δωρίζει αποδόσεις από 11% έως 31% στους βασικούς δείκτες καταλαβαίνουμε πόσο η αγορά διψούσε για αλλαγή πολιτικής. 
Μόνο και μόνο με τις πιθανότητες αλλαγής κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και με τους περισσότερους να περίμεναν ότι θα φτάσουμε Οκτώβριο οι επενδυτές έσπευσαν άμεσα να τοποθετηθούν και να αλλάξουν τα δεδομένα. 
Μέσα από την ανάλυση μας είχαμε προειδοποιήσει ότι πιθανότατα είμαστε ακριβώς στην ανάποδη φάση από το 2014 κάτι που πλέον αποδεικνύεται περίτρανα με την κίνηση της αγοράς αφήνοντας σαστισμένους και τους πιο αισιόδοξους.
Το 10ετές βρέθηκε κάτι από τις 300 μονάδες βάσεις γεγονός που θα μπορούσε άμεσα η κυβέρνηση να βγει στην αγορά για δανεισμό. 
Από την άλλη και αμέσως μετά την ανακοίνωση δεν άλλαξε μόνο η ψυχολογία στο χρηματιστήριο αλλά και στην πραγματική οικονομία. 
Πολλά ξένα funds και επενδυτές άμεσα κινητοποιήθηκαν βιαστικά για να προχωρήσουν σε projects που απλά είχαν βολιδοσκοπήσει.
Η ανάλυση περιττεύει σε μία τέτοια κατάσταση μιας και η ρευστότητα ανατροφοδοτεί την αγορά που ειρήσθω εν παρωδώ διψάει πολλά χρόνια για άνοδο. 
Τα ξένα χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε είχαν πτωτική πορεία σε αντίθεση με εμάς κάτι που δείχνει ότι μία οικονομία μπορεί να κάνει την διαφορά και μόνη της κάτι που το είχαμε δει από την ανάποδη τα τελευταία χρόνια. Π
Πρωταθλητής αποδόσεων η ΔΕΗ - Ορατές οι 1000 μονάδες
Η ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει άλλη αποτίμηση με την παρούσα κυβέρνηση και άλλη με την επόμενη μιας και μέσα σε μία εβδομάδα κέρδισε 38%.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ από αρχές έτους έχει κέρδη της τάξεως του 35,37% και ο ftse25 31,56% 
Μεσοπρόθεσμα πλέον δεν είμαστε οι μόνοι αισιόδοξοι και μας ακολουθεί και η υπόλοιπη αγορά στοχεύοντας πλέον σε μακροχρόνια άνοδο και σε πρώτη φάση στο 1000 με ενδιάμεσο το 890. 
Eίναι λογικό να δούμε κάποιες διορθώσεις ειδικά από την στιγμή που έχουμε και ανάποδα τις ξένες αγορές αλλά και με πιθανές πωλήσεις λόγω σημαντικών κερδών. 
H λογική λέει πως μέχρι τις εκλογές και χωρίς νέους εξωγενείς παράγοντες δεν υπάρχει λόγος σοβαρών πωλήσεων και παράλληλα σοβαρής διόρθωσης. 
Αν γυρίσουμε πίσω στο 2014 μπορούμε να δούμε από την ανάποδη της εξέλιξη της αγοράς.
Η αλήθεια είναι ότι τέτοιο λευκό εβδομαδιαίο κερί, στην τεχνική ορολογία με κέρδη 11% έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια ενώ μετά από μία τέτοια συσσώρευση ότι είναι και εναρκτήριο μίας καινούργιας μεγάλης κίνησης. 
Το 2080 για τον FTSE 25  είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση ενώ κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη του 2000.
Το 2140 είναι κοντινή αντίσταση με το 2230 επόμενη. 
O γενικός δείκτης κινείται με RSI 70-75, βασική στήριξη στις 785 μονάδες και αντίσταση στις 840 και 853.

Δεν υπάρχουν σχόλια: