DEH

DEH

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Την απόδοση 160 - 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τα ΥΚΩ του 2011 εισηγείται η ΡΑΕ


Η εισροή αυτών των χρημάτων στα ταμεία της εταιρείας, θα δώσει στη ΔΕΗ μία σημαντική «ένεση» ρευστότητας στην πιο κρίσιμη στιγμή


Σε γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ που συγκεκριμενοποιεί το ποσό που οφείλει να λάβει η ΔΕΗ για τα ΥΚΩ του 2011, αποφάσισε να προχωρήσει χθες (26/6) σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό αυτό κινείται στα 160 - 200 εκατ. ευρώ, ενώ θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, ανοίγει τον δρόμο ώστε η ΔΕΗ να εγγράψει το σχετικό κονδύλι ως απαίτηση στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, με δεδομένο ότι ελήφθη πριν από την εκπνοή του Ιουνίου. Επίσης, εκκινεί τις διαδικασίες για να εισρεύσουν τα χρήματα στα ταμεία της εταιρείας, δίνοντάς της έτσι μία σημαντική «ένεση» ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την παροχή νομικής κάλυψης από το ΥΠΕΝ, ώστε η Αρχή να προχωρήσει στη δρομολόγηση απόδοσης του εν λόγω ποσού.
Ωστόσο, ο παραπάνω σχεδιασμός ανατράπηκε από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, αφήνοντας μετέωρη την «τύχη» της αποζημίωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε η εταιρεία το 2011, χωρίς να λάβει ποτέ το σχετικό αντάλλαγμα.
Τη Δευτέρα (24/06), στο περιθώριο της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε επισημάνει ότι με εισήγηση της ΡΑΕ έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα υπήρχε η δυνατότητα να εγγραφεί ως απαίτηση το εν λόγω κονδύλι στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της εταιρείας.
Επίσης, είχε επισημάνει ότι με βάση γνωμοδότηση έγκριτου καθηγητή νομικής που έχει στα χέρια της η ΔΕΗ, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να δρομολογήσει την απόδοση του ποσού, αφού δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσει σε εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με την αποζημίωση της ΔΕΗ για το 2011 προέκυψε από το γεγονός ότι στη νομοθετική ρύθμιση που είχαν καθορισθεί τα ποσά προς την επιχείρηση για τις ΥΚΩ του χρονικού διαστήματος 2008 - 2011, δεν είχε περιληφθεί το αντάλλαγμα για το συγκεκριμένο έτος.
Πάντως, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η εταιρεία θα πρέπει να λάβει περί τα 680 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έτος. 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: