DEH

DEH

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα μία εβδομάδα πριν από την κάλπη

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα μία εβδομάδα πριν από την κάλπη
Eπτά ημέρες πριν την κάλπη των εθνικών εκλογών και στον απόηχο της αποκάλυψης νέων μεγάλων ζημιών για τη ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο, η κατάσταση και το μέλλον της δημόσιας επιχείρησης έρχονται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. 
 Στο συγκεκριμένο θέμα εστιάζει ο αρχηγός της Νέάς Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» κάνοντας λόγο για μία «καταστροφή χωρίς προηγούμενο». Προειδοποιείδε ότι θα ελεγχθούν οι υπαίτιοι. 
 «Εννοείται πως η Ν.Δ.θα διασώσει τη ΔΕΗ» σημειώνει, για να προσθέσει πως «δεν είναι δυνατόννα μην ελεγχθούνόσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας». 
 Προ ημερών από το Αλιβέρι, όπου επισκέφθηκε τα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΔΕΗ, και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εγκλημάτισε» κατά της επιχείρησης, παραδίδοντας το 50% των πελατών τηςστους ιδιώτες, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. 
 Χθες, Σάββατο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «παρέλαβε μία δημόσια επιχείρηση προς πώληση». 
 Όπως είπε το πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης περιελάμβανε την άμεση τριχοτόμηση της εταιρείας και τη διαδοχική πώληση των επιμέρους τμημάτων της και αντ'αυτού «εμείς διατηρήσαμε δημόσια τη ΔΕΗ, κρατήσαμε σταθερή την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε αντίθεση με την πολιτική αύξησης του ρεύματος κατά 60% την περίοδο 2010-2014, και κάναμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας». 
 Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων, αν και η διοίκηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέδιο ανάκαμψης ,που θα αποδώσει. Αυτό το διάστημα η επιχείρηση εστιάζει στο κυνήγι των μεγαλο-οφειλετών. Η Qualco θα συνεχίσει να «κυνηγά» ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμό της ΔΕΗ, έχοντας ήδη εισφέρει στα ταμεία της επιχείρησης ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει διακανονισμούς της τάξης των 50 εκατομμυρίων. Ο προϋπολογισμός του νέου διαγωνισμού, στον οποίο επικράτησε η Qualco,ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, για την είσπραξη 170 εκατ. ευρώ, 
 
   naftemporiki.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: