Η τροπολογία που θα αναγνώριζε τη δυνατότητα της ΔΕΗ να εισπράξει τα όποια «υπόλοιπα» από τις ΥΚΩ του 2011 (και μάλιστα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού), για να περάσει από τη Βουλή θα έπρεπε να έχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς να έχει αποτιμήσει η ΡΑΕ το σχετικό ποσό που δικαιούται η ΔΕΗ.
Αυτό εξήγησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν ήρθε ποτέ αυτή η τροπολογία στη Βουλή.
Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η αποτίμηση εκ μέρους της ΡΑΕ μπορεί να γίνει κανονικά, χωρίς να έχει αλλάξει ο νόμος. Όμως το κρίσιμο ζήτημα του πως θα λάβει τα χρήματα η ΔΕΗ (περίπου 250 εκατ. ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, συναρτάται απολύτως με την υπογραφή που πρέπει να βάλει στη σχετική απόφαση ο υπουργός Οικονομικών.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρητικά δεν αποκλείεται, ωστόσο, με βάση τα δεδομένα και με βάση το ότι οι εκλογές απέχουν μόλις τρείς εβδομάδες, θεωρείται εντελώς απίθανο να συμβεί τώρα. Συνεπώς το θέμα μετατίθεται για τον... Τσακαλώτο της επόμενης κυβέρνησης.
Πάντως, η μη επιστροφή των χρημάτων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ, όχι μόνον σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων. Ιδίως ενόψει του κλεισίματος του εξαμήνου, τα αποτελέσματα του οποίου είναι δεσμευτικά και υποχρεωτικώς ανακοινώσιμα.
Και βέβαια δημιουργεί συνολικό πρόβλημα στην ενεργειακή αγορά, καθώς οι υπόλοιποι «παίχτες» περιμένουν να πληρώσει η ΔΕΗ τις υποχρεώσεις της ώστε να λάβουν και εκείνοι όσα τους οφείλουν οι Διαχειριστές.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα, μετά από παρέμβαση της ΔΕΗ στη ΡΑΕ είχε πάρει το δρόμο του και ήδη ο Ρυθμιστής έχει αναγνωρίσει (και έχει ενημερώσει σχετικά το ΥΠΕΝ) ότι η εταιρεία δικαιούται χρήματα, καθώς, όταν με νομοθετική ρύθμιση είχαν προσδιοριστεί οι χρεώσεις και τα ανταλλάγματα των ΥΚΩ για την περίοδο 2008 - 2011, η ΔΕΗ είχε στερηθεί τις ΥΚΩ μιας χρονιάς.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η ΔΕΗ διεκδικούσε ένα ποσό της τάξης των 650 - 700 εκατ. ευρώ, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή που σχεδιαζόταν αφορούσε σε ένα ποσό της τάξης των 200 έως 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενίσχυε σημαντικά τη ρευστότητα αλλά και τον ισολογισμό της εταιρείας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις γνωστές προκλήσεις.
Και ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να έχει δρομολογηθεί η είσπραξη του ποσού πριν το τέλος του Ιουνίου, ώστε να αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της εταιρείας, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανέτρεψε τη ροή των πραγμάτων.
Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου