DEH

DEH

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Παναγιωτάκης: Oχι στην πώληση μονάδων, ναι σε στρατηγικό


Δεν βρίσκεται η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού, διαβεβαιώνει ο Μανόλης Παναγιωτάκης. Ζητά την απελευθέρωση της εταιρείας από κρατικά δεσμά. Εφιαλτικά τα σενάρια πώλησης πακέτων μονάδων. Το σενάριο μειοψηφίας του Δημοσίου στην επιχείρηση.



Να καθησυχάσει τους μετόχους για τα αρνητικά και ζημιογόνα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗΔΕΗ -3,44% επιδίωξε ο πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση μετόχων. Παράλληλα, προέτρεψε τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή θέσηγια τη ΔΕH ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα ο ίδιος διατύπωσε τη δική του πρόταση τόσο στο ενδεχόμενο που το δημόσιο διατηρήσει την πλειοψηφική του μετοχική θέση όσο κι αν επιλεχθεί η πώληση μεριδίου του, ώστε να κατέχει μειοψηφικό πακέτο.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης μέσα από την ομιλία του παρουσίασε τους στόχους του business plan της McKinsey για το 2022, αλλά και την πορεία υλοποίησής του. Όπως είπε, «αυτό εξελίσσεται ικανοποιητικά», σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσής του και παραδέχτηκε ότι «απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές».


Ως προς την οικονομική κατάσταση της δημόσιας εταιρείας διαβεβαίωσε: «Τους τελευταίους μήνες η ΔΕH βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας. Υπάρχει εμμονή ότι η ΔEH βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και καταρρέει. Έχω την υποχρέωση ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας να εκφράσω την υπεύθυνη θέση της διοίκησης: Η ΔEΗ ούτε καταρρέει ούτε είναι στο χείλος του γκρεμού ούτε είναι καυτή πατάτα. Έχει διαρθρωτικά προβλήματα και προϋπόθεση είναι να έχουμε ξεκάθαρους στόχους».


Στο σημείο αυτό κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για τη ΔΕH. Εμείς ως ΔΕH έχουμε πει τη θέση μας. Μπορεί να γίνει φορέας ανάπτυξης για την έλευση επενδύσεων και να φέρει πλούτο στη χώρα». Κατά τον ίδιο, οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι να αφεθεί «ελεύθερη να δράσει με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Δεν το έχω ακούσει από κανέναν. Πρέπει να το πούμε στους μετόχους. Αυτή η επιχειρηματική λειτουργία μπορεί να γίνει χωρίς να απεμπολήσει την κοινωνική λειτουργία της», συμπλήρωσε και επανέλαβε με έμφαση: «Βιώνουμε κρατικά δεσμά όλα αυτά τα χρόνια και καταπνίγουν την επιχειρηματική της δραστηριότητα».


Ο κ. Παναγιωτάκης συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν δύο σχολές: «Η μία θέλει το δημόσιο πλειοψηφία και να ελέγχει τη διοίκηση. Η άλλη αντίληψη λέει μειοψηφία του δημοσίου. Με την πρώτη επιβάλλεται αλλαγή πλαισίου να αρθούν εμπόδια στις προσλήψεις, αμοιβές και προμήθειες έργων. Δεν μπορούν οι ανταγωνιστές μας να κάνουν εν ριπή οφθαλμού μία πρόσληψη κι εμείς όχι», περιέγραψε και ζήτησε επίσης στην ΕΕΣΥΠ να μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες του εποπτεύοντος και όχι μόνο οι μετοχές του δημοσίου.


«Η νέα κυβέρνηση επιβάλλεται να θεσμοθετήσει την αλλαγή του πλαισίου», σημείωσε και πέρασε στο δεύτερο σενάριο: «Στην περίπτωση που το δημόσιο δεν έχει πλειοψηφία, τα προβλήματα αίρονται. Εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής, να συναφθεί συμφωνία μετόχων με την οποία να προβλέπεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και στελέχωση της επιχείρησης. Σε αυτό το σενάριο, οι διαδικασίες για εύρεση στρατηγικού επενδυτή πρέπει να ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔEH.


Ο ίδιος συμπλήρωσε με αφορμή τα σχέδια για πώληση «πακέτων μονάδων»: «Είναι εφιαλτικά τα σχέδια να πωληθούν πρώτα πακέτα μονάδων παραγωγής ως μέσο για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία στρατηγικού επενδυτή. Να βάλουμε στρατηγικό επενδυτή πού; Πάνω σε ένα κουφάρι;» διερωτήθη και πρόσθεσε: «Η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση. Ένας κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής μπορεί να καταβάλει πολλαπλάσιο τίμημα από το 17%. Αρκεί να υπάρξει κατάλληλο στρατηγικό σχέδιο. Μόνο από την αναχρηματοδότηση δανείων μπορεί να μειώσει τις χρηματοοικονομικές δαπάνες και να αυξήσει κερδοφορία κατά 80 εκατ. ευρώ», έφερε ως παράδειγμα.


Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η ΔΕH δεν βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 υπήρξαν ζημιές και επιβαρύνσεις και απέφυγε να τις μετακυλίσει στην κατανάλωση. Η ΔΕH δεν είναι μία συνηθισμένη επιχείρηση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να απορροφούμε εξωγενείς παράγοντες. Ως πότε;» αναρωτήθηκε τονίζοντας το γεγονός ότι «μέχρι τώρα δεν αύξησε τα τιμολόγια».


Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στα βάρη που επωμίζεται η ΔEH αντί του κράτους έφερε επίσης ως παράδειγμα το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Κατά τον πρόεδρο, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ επιλέγουν τη ΔEΗ και αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς. Έχουν αφήσει χρέος 200 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε το κράτος να τους χορηγεί κουπόνι και στη συνέχεια να επιλέγουν εκείνοι προμηθευτή».


Το business plan McKinsey


Εξάλλου ο κ. Παναγιωτάκης στην ομιλία του παρέθεσε τους στόχους που έχει θέσει το business plan της McKinsey μέχρι το 2022 και πού βρίσκεται η ΔEH ως προς αυτούς.


1. Για την τριετία, οι στόχοι είναι να μειωθούν οι εμπορικές απαιτήσεις κατά 865 εκατ. ευρώ. Το 2020, η μείωση των απαιτήσεων είναι 950 εκατ. ευρώ. «Θα είναι πάνω από τους στόχους», σημείωσε ο πρόεδρος και αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών των τελικών πελατών: «Οι τελικοί πελάτες είναι 890.000 με χρέη 1,05 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα με τις soft ενέργειες είναι πενιχρά. Την τελευταία διετία αυξήθηκαν θεαματικά οι τελικοί πελάτες».


Όπως εξήγησε, «αφού οι δικοί μας πελάτες δεν συμμορφώνονται, αποφασίζουμε να τους καταγγείλουμε τη σύμβαση και να καταπίπτουν στην καθολική υπηρεσία. Ποιος τους δίνει ρεύμα; Εμείς. Γιατί η ΔΕH είναι πάροχος καθολικής υπηρεσίας. Υποτίθεται ότι αμείβεται αλλά το τιμολόγιο είναι αυξημένο 10%. Για αυτό αποφασίσαμε πιο δυναμικά και πιο έκτακτα μέτρα. Ο στόχος των 865 εκατ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί μέχρι το 2020», τόνισε. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗΔΕΗ -3,44% άφησε και σήμερα στην ομιλία του αιχμές για την αποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ, κάνοντας λόγο για μη άμεση ανταπόκριση στις εντολές που δίνει η επιχείρηση για αποκοπές ηλεκτροδότησης, προκαλώντας την απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ.


2. Το πλάνο προβλέπει μείωση για κόστος μισθοδοσίας και προσωπικού.Προβλέπει μείωση μέχρι το 2022 συνολικά 4.414 εργαζομένων. Υπήρξε μείωση 1.348 εργαζομένων. Με Αμύνταιο και Καρδιά επήλθε η μείωση 350 εργαζομένων. Επίσης μειώνεται από τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιούχων. Το 2019 τους πρώτους μήνες 500 άτομα έχουν φύγει. Ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί χωρίς άλλα μέτρα. Η τριετία 2018-2020 προβλέπει ότι η μισθοδοσία των 1,370 δισ. ευρώ θα περιοριστεί σε 1,340 δισ. ευρώ. Μικρότερη κατά 30 εκατ. ευρώ.


Οι δαπάνες μας στον στόχο των 850 εκατ. ευρώ


βΕπενδύσεις στο δίκτυο διανομής. Η McKinsey ξέρουμε ότι είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο. Μας προέτρεπε στην κατανομή επενδύσεων να καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση. Οι επενδύσεις 570 εκατ. ευρώ ενώ το σχέδιο προέβλεπε 592 εκατ. ευρώ. Η ΔΕH θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά στο project έξυπνων μετρητών.


4. Επενδύσεις σε ΑΠΕ 528 εκατ. ευρώ έως το 2020 προβλέπει το σχέδιο. Κάναμε όμως λιγότερες επενδύσεις 334 εκατ. ευρώ. Με την απορρόφηση της ΔEHΑΝ θα αυξηθούν σημαντικά. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, κατασκευή και εξαγορές όπως η συνεργασία με Volterra. Το 2022 οι ΑΠΕ θα προστεθούν στο EBITDA πάνω από 82 εκατ. ευρώ.


5. Να κάνουμε ενεργητική διαχείριση δικαιωμάτων ρύπων. Μέχρι τώρα το κάναμε για να καλύψουμε τις ανάγκες στη σποτ αγορά. Εγκαταστήσαμε σύστημα hedging.


6. Έθεσε στο πλάνο θέμα βιωσιμότητας μονάδων. Έχουμε πάρει μέτρα για μονάδες. Γίνονται σχεδιασμοί για αναδιάρθρωση και συντήρηση των θερμικών μονάδων της ΔEH αλλά και για παροχή υπηρεσιών συντήρησης προς τρίτους.


7. Να διεκδικήσουμε ΑΔΙ 39.000 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ήδη έγινε ο μηχανισμός από το υπουργείο. «Αναμένεται έγκριση από DG COMP. Αναμένουμε σήμα από Βρυξέλλες», είπε χαρακτηριστικά.
8. Τέθηκε ο στόχος της βελτιστοποίησης παραγωγής μονάδων νησιών.Συστήθηκε διεύθυνση. «Καταφέραμε να πάρουμε 25 εκατ. τόνους δωρεάν CO2 (650 εκατ . ευρώ) για τα νησιά», συμπλήρωσε.


9. Αλλαγή στρατηγικής στις προσφορές στη λιανική, λέει το business plan. «Προετοιμαζόμαστε σύντομα θα ανατεθεί μελέτη για trading της ΔΕH διεθνώς. Θα αξιοποίησουμε θυγατρικές στα Βαλκάνια» είπε και σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι μονάδες μας δεν θα προορίζονται μόνο για εγχώρια αλλά και την περιφερειακή αγορά».


10. Αναδιοργάνωση εταιρικής διακυβέρνησης ορίζει το business plan.«Έχουμε προχωρήσει τις αλλαγές» πρόσθεσε.


11. Θέμα εξισορρόπησης διαφοράς μεριδίων παραγωγής και εμπορίας.«Είναι σημαντικό ότι χρειαζόμαστε να αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες σε σχέση με αυτό που παράγουμε όπως το ίδιο συμβαίνει και με ΝΟΜΕ. Πρέπει να δούμε το ζήτημα της αγοράς από την αρχή. Να γίνουν δεκτές θέσεις όπως να μην υπολογίζεται η υψηλή τάση στα μερίδιά μας. Δεν ανοίγει η αγορά, μιας και οι πελάτες δεν θέλουν να φύγουν», περιέγραψε. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο marketing για να μπορέσουμε να διακρατήσουμε τον μεγαλύτερο όγκο από τους καλύτερους πελάτες μας. Παίζουν σημαντικό ρόλο τα τιμολόγια. Για αυτό πρέπει να μπορούμε να κάνουμε αναδιάρθρωση τιμολογίων.


12. Επέκταση στο εξωτερικό προτείνει. Ήδη κάναμε. Εξετάζουμε projects ΑΠΕ σε Αλβανία και Βουλγαρία.


13. Επέκταση νέων δραστηριοτήτων. Προγραμματίζουμε είσοδο τον Σεπτέμβριο δυναμικά και το 2020 διψήφιο νούμερο.


Αιχμές για ΕΒΙΚΕΝ και ιδιώτες


Ο πρόεδρος της ΔΕH άφησε αιχμές σε βάρος των ενεργοβόρων βιομηχανιών και συγκεκριμένα: «Αν και στηρίζουμε τη βιομηχανία με τα τιμολόγια και μας ευχαριστούν γι' αυτό, εντούτοις η ΕΒΙΚΕΝ προσέφυγε στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής κατά των ΑΔΙ. Τι κάνουν, πυροβολούν τα πόδια τους…;», είπε.


Επίσης άφησε αιχμές κατά «επιχειρηματιών που τελευταία λένε ότι θέλουν να υποστηριχτεί η ΔEH. Όταν ακούω αυτές τις δηλώσεις, ανησυχώ περισσότερο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: