Μόλις οκτώ χώρες από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να αποσύρουν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα μέχρι το 2030, με την υφιστάμενη κατάσταση να προμηνύει κυρώσεις, ελλείψει προσαρμογής προς τους στόχους που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού.
Σε συνέντευξη τύπου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε δήλωσε πως ολοένα και περισσότερες χώρες αναλαμβάνουν την πολιτική δέσμευση να αποσύρουν τον άνθρακα την επόμενη δεκαετία. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν εισαγάγει ή δεσμευτεί σε ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, η Γαλλία σχεδιάζει να το κάνει μέχρι το 2022 και ακολουθούν οι Ιταλία και Ιρλανδία μέχρι το 2025.
Με ορίζοντα το 2030, ανάλογες δεσμεύσεις υπάρχουν από την πλευρά των Δανία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Φινλανδία. Δεδομένου των παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Μάρος Σέφκοβιτς τόνισε πως οι εν λόγω δεσμεύσεις συνιστούν «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που προέρχεται από έναν αξιόλογο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ». Ανάλογες κινήσεις και προθέσεις παρατηρούνται, επίσης, και στην περίπτωση της Γερμανίας, η οποία συνιστά την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και με τους περισσότερους ρύπους, όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ του Euractiv.
20 από τα 28 κράτη μέλη κινούνται αντίθετα για την ώρα
Εντούτοις, παραμένουν 20 χώρες που δεν έχουν καταθέσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την απόσυρση του άνθρακα και εν γένει για το «καθάρισμα» του ενεργειακού τους μίγματος από τα ορυκτά καύσιμα. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι φυσικά και η Πολωνία με μεγάλα ποσοστά χρήσης και εξάρτησης από τον άνθρακα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία αντιπροσωπεύει το 1/3 της δυναμικότητας άνθρακα σε επίπεδο Ένωσης, και η έξοδος από τον άνθρακα συζητείται για την περίοδο 2035 με 2038, μετά δηλαδή το πρώτο μεγάλο ορόσημο – ευρωπαϊκό στόχο, το 2030.
Από την πλευρά του, ο Κανιέτε υπογράμμισε πως είναι «αρκετά καθαρό» ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν θέση σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα, γεγονός που αποτελεί στόχο της Επιτροπής για το 2050. Για την ώρα 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένου της Γερμανίας υποστηρίζουν και στηρίζουν μια τέτοια προοπτική για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Τέλος, ευρωπαίος διπλωμάτης, εκφράζει την ανησυχία του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «υπάρχουν τόσες πολλές μονάδες άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη και αυτές θα πρέπει να τεθούν εκτός δικτύου».
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου