DEH

DEH

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Μεγαλύτερο πιστωτικό όριο για την απόδοση ρυθμιζόμενων χρεώσεων, που δεν έχει εισπράξει, ζητάει η ΔΕΗ


Κωνσταντίνος Φιλίππου
 

Η πρόσφατη υπόθεση που αναδείχτηκε με τις απαιτήσεις του ΑΔΜΗΕ ύψους 109,5 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ για τη μη απόδοση ποσών από ρυθμιζόμενες χρεώσεις καθώς και ο σχηματισμός αντίστοιχης πρόβλεψης στις οικονομικές καταστάσεις της δημόσιας εταιρίας για καθυστερούμενη καταβολή προς τον ΔΑΠΕΕΠ, ήλθε να φανερώσει μία παρενέργεια που έχουν προκαλέσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η εταιρία εισπράττει για λογαριασμό των διαχειριστών ειδικών λογαριασμών όπως του ΑΔΜΗΕ, του ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ) και του ΔΕΔΔΗΕ ποσά ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Πρόκειται για τέλη μεταφοράς του συστήματος μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ.
Ωστόσο όπως εξήγησε ο Μανόλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων, με το πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος, η δημόσια εταιρία καλείται να αποδώσει αυτές τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις χωρίς όμως να τις έχει εισπράξει. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο το πιστωτικό περιθώριο που έχει είναι ένας μήνας. Ωστόσο ο λογαριασμός εκδίδεται ανά δίμηνο. Η καθυστέρηση μπορεί να ξεπεράσει και το δίμηνο και να φτάσει στο εξάμηνο ή και παραπάνω.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, εξήγησε ότι για την είσπραξη των ποσών αυτών δεν μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στους πελάτες με την προειδοποίηση για διακοπή ρεύματος κι αυτός επειδή τέτοιο δικαίωμα αποκτά μετά την έκδοση και του τρίτου διμηνιαίου λογαριασμού, άρα μετά από έξι μήνες.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη της νομοθέτησης μέτρων που θα αίρουν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ασφυκτικό πιστωτικό περιθώριο για πληρωμές ρυθμιζόμενων χρεώσεων που δημιουργεί προϋποθέσεις μεγάλης επιβάρυνσης με τόκους υπερημερίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη παρέμβαση έχουν ζητήσει και ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος μια και το θέμα αυτό απασχολεί την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: