DEH

DEH

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Σιγή ασυρμάτου - Δεν βιάζονται οι Βρυξέλλες να στείλουν το comfort letter για το Μόνιμο Μηχανισμό ΑΔΙ

 
Αντικρουόμενες οι ενδείξεις και σε κάθε περίπτωση καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το αν, πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ο Μόνιμος Μηχανισμός Διασφάλισης Ισχύος.
Αυτή την εικόνα μεταφέρουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, λίγες μέρες μετά τη θεσμοθέτηση εκ μέρους της ελληνικής Βουλής του Μόνιμου Μηχανισμού (στη βάση του Σχεδίου που έχει σταλεί στην Κομισιόν) που κατατέθηκε εσπευσμένα για να διασφαλιστεί η δυνατότητα της μονάδας Πτολεμαϊδα 5 της Κομισιόν να διεκδικήσει, όταν λειτουργήσει, την είσπραξη ΑΔΙ.
 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για άκαμπτη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ακολουθεί σκληρή προσέγγιση και υιοθετεί επιθετική ερμηνεία των κανονισμών και των κατευθυντήριων γραμμών.Μεταξύ άλλων, η “επιθετική ερμηνεία” της Κομισιόν, θέτει ως προϋπόθεση για την έγκριση του μόνιμου μηχανισμού την εφαρμογή του Target Model, που είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί εντός του 2019.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες για τη στάση της Κομισιόν δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν παρά μόνον όταν στείλει το comfort letter. Ουδεμία ένδειξη όμως υπάρχει ότι αυτό θα γίνει σύντομα.
Το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα έγιναν οι ευρωεκλογές και ότι η νέα Κομισιόν είναι υπό συγκρότηση, είναι σαφές ότι δεν ευνοοεί τις «μεγάλες ταχύτητες» εκ μέρους των Βρυξελλών, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά «καίγεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: