DEH

DEH

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός των τραπεζών στη ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός των τραπεζών στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της ΔΕΗ, εμποδίζοντας την υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την διαχείριση της θυγατρικής της.
Αφού οι τράπεζες εμπόδισαν την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), παίρνοντας ενέχυρο τις μετοχές της για την χορήγηση δανείου ύψους 200 εκ. ευρώ, η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει πρόσφατα σε plan Β για να υπερπηδήσει τα εμπόδια.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την ενσωμάτωση του προσωπικού της εταιρείας (περίπου 50 άτομα) από την μητρική εταιρεία, διατηρώντας όμως αυτόνομη την ΔΕΗΑΝ, στα πάγια της οποίας θα ενσωματώνονται όλα τα έργα που θα αναπτύσσει η εταιρεία με στόχο να μην αποδυναμωθούν τα περιουσιακά της στοιχεία.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, οι δραστηριότητες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης θα περνούσαν κάτω από την νέα Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΔΕΗ, στην οποία εντάσσονται οι διευθύνσεις Μελετών- Κατασκευών Υδροηλεκτρικών έργων, Ανάπτυξης ΑΠΕ, Μελετών -Κατασκευών Αιολικών και Φωτοβολταϊκών έργων και Ανάπτυξης και προώθησης νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Το σχέδιο αυτό το οποίο έχει υποβληθεί στις συστημικές τράπεζες ήταν δρομολογημένο να περάσει σε προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης. Τελευταία όμως στιγμή αποσύρθηκε καθώς κρίθηκε απαραίτητο να προηγηθεί το κονσέσους των τραπεζών, το οποίο ακόμη δεν έχει δοθεί.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έκρινε ότι η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του σχεδίου χωρίς να έχει ανάψει πράσινο φως από τις δανείστριες τράπεζες, μπορούσε να προκαλέσει την ενόχλησή τους και να θεωρηθεί ότι η εταιρεία επιχειρεί να προκαταβάλλει τις αποφάσεις τους. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μανόλης Παναγιωτάκης δεν έχει κρύψει ότι ο δρόμος της ανάπτυξης μέσα από τα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μονόδρομος και πρωταρχική στρατηγική της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.
Περισσότερα σε 206 λέξεις

Όμως έχει εξηγήσει ότι ο τομέας αυτός απαιτεί τεχνογνωσία και ισχυρή οργάνωση, αξιοποιώντας την μεγάλη τεχνογνωσία και τις ικανότητες της ΔΕΗ στην υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων εγκαταστάσεων. Αυτό άλλωστε ήταν και το κυρίαρχο επιχείρημα για την στρατηγική της συγχώνευσης που όπως όλα δείχνουν δεν θα υλοποιηθεί τουλάχιστον στο ορατό μέλλον και μέχρι να βελτιωθούν οι οικονομικές επιδόσεις της ΔΕΗ.
Στο business plan της επιχείρησης, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2022 η ΔΕΗ θα τετραπλασιάσει την εγκαταστημένη ισχύ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι το 2030 θα την 15πλασιάσει. Ο κ. Παναγιωτάκης έχει δηλώσει ότι η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αυξήσει τις επενδύσεις της στον τομέα των ΑΠΕ με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός.
Aν και ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, η ΔΕΗ δεν διατήρησε την πρωτοπορία της, με αποτέλεσμα να κατέχει σήμερα μερίδιο αγοράς περί το 3%, με τις ΑΠΕ να αποτελούν το 1% σε όρους εγκατεστημένης ισχύος ομίλου.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέχει σήμερα πρωταγωνιστική θέση μόνο στον κλάδο των μικρών Υδροηλεκτρικών (15MW), είναι 9η σε εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και πρακτικά ανενεργή στα φωτοβολταϊκά με μόλις 0,05% μερίδιο αγοράς. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της σε θυγατρικές και συμμετοχικές εταιρίες ανέρχεται σε 153MW.

Από το newsroom του economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: