DEH

DEH

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Τι αλλάζει στο Καταστατικό της ΔΕΗ - Στόχος η βέλτιστη εμπορική δραστηριοποίηση

Γιάννα Παπαδημητρίου
 
 
Η 17η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ την Πέμπτη καλείται να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, και τις αλλαγές στο Καταστατικό της επιχείρησης που εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετονομασία και μετεξέλιξη του Συμβουλίου Διεύθυνσης σε Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΚΕΠ), τον επαναπροσδιορισμό των καθηκόντων και των ευθυνών των μελών του ΔΣ της επιχείρησης, προσαρμογές δυνάμει αλλαγών που επιβάλλει ο ν. 4548/2019 περί του δικαίου που διέπει τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών κ.α.  
Από τις προτεινόμενες αλλαγές, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτές που στόχο έχουν τη βέλτιστη εμπορικής δραστηριοποίηση της επιχείρησης και την επέκταση του πεδίου δραστηριοποίησής της.
Έτσι, προτείνεται να προστεθεί στο Καταστατικό εδάφιο σχετικό με την ηλεκτροκίνηση, που αποτελεί ένα από τα νέα μεγάλα «στοιχήματα» για την επιχείρηση, όπως έγραψε πρόσφατα το energypress.
Συγκεκριμένα, προτείνεται να προστεθεί στους σκοπούς της ΔΕΗ «η παροχή υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτροκίνησης και η πώληση συναφών εμπορικών προϊόντων και εξοπλισμού».
 Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει μια προτεινόμενη επαναδιατύπωση, που εκ πρώτης όψεως δεν είναι σαφές τι παραπάνω προσφέρει ως δυνατότητες σε σχέση με την παρούσα. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ που πρότειναν την ακόλουθη αλλαγή κάτι παραπάνω θα έχουν κατά νου, που μένει να φανεί το προσεχές διάστημα.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η διατύπωση:
«Η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, της εταιρείας και η εκμετάλλευση των πόρων της είτε από την ίδια την εταιρεία είτε μέσω, ενδεικτικά, ίδρυσης εταιρειών, συμμετοχής σε κοινοπραξίες, καθώς και απόκτησης μετοχών άλλων εταιρειών, ελληνικών ή ξένων και εν γένει συμμετοχής σε επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς Συμβάσεων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ως και της ίδρυσης ή της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο Εταιρειών Ειδικού Σκοπού εντός του πλαισίου και σε εκτέλεση ΣΔΙΤ»
να αντικαταστήσει την εξής:
«Η ίδρυση εταιρειών, η συμμετοχή σε κοινοπραξίες, καθώς και η απόκτηση μετοχών άλλων εταιρειών, ελληνικών ή ξένων και εν γένει η συμμετοχή σε επιχειρήσεις [που έχουν σκοπό παρεμφερή με αυτούς που περιγράφονται στις περιπτώσεις α) και β) της παρούσας παραγράφου, ή των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τους σκοπούς της εταιρείας] την αξιοποίηση της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, της εταιρείας και την εκμετάλλευση των πόρων της, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς Συμβάσεων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ως και της ίδρυσης ή της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο Εταιρειών Ειδικού Σκοπού εντός του πλαισίου και σε εκτέλεση ΣΔΙΤ».
Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό της ΔΕΗ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: