DEH

DEH

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Στις καλένδες στέλνουν οι εκλογές και τις μειώσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ για τις νυχτερινές καταναλώσεις

Γιώργος Φιντικάκης
 
Στο μέλλον παραπέμπεται λόγω των εκλογών ένα θέμα που αφορά χιλιάδες καταναλωτές, και συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση που θα καθόριζε νέες χαμηλότερες χρεώσεις ΥΚΩ για τις νυχτερινές καταναλώσεις.
Η προκήρυξη εκλογών είχε ως αποτέλεσμα να μην προωθηθεί στη Βουλή από το ΥΠΕΝ η συγκεκριμένη ρύθμιση, με αποτέλεσμα οι πιθανές μειώσεις να παραπέμπονται για το μέλλον, προσθέτοντας μια ακόμη εκκρεμότητα για τον επόμενο υπουργό Ενέργειας.
Σημειωτέον ότι η ΡΑΕ είχε εδώ και καιρό διαπιστώσει υπέρμετρες επιβαρύνσεις όσον αφορά στις χρεώσεις ΥΚΩ των υψηλών κλιμακίων νυχτερινής κατανάλωσης, οι οποίες αφορούσαν κυρίως όσους χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές για θέρμανση το χειμώνα. Είχε λοιπόν κάνει σχετική εισήγηση προς το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου να ετοιμασθεί και κατατεθεί στη Βουλή η απαραίτητη νομοθετική τροποποίηση, κάτι που δεν κατέστη δυνατό αφού στο μεταξύ προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Η πρόταση της Αρχής ήταν για το υψηλό κλιμάκιο άνω των 2.000 kWh, να μειωθεί η νυχτερινή χρέωση από τα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,03 ευρώ, ενώ για το μεσαίο κλιμάκιο 1.600 – 2.000 kWh, να κατέβει η νυχτερινή χρέωση από τα 0,05 ευρώ στα 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τον περασμένο χειμώνα, πολλά νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις είχαν παραλάβει φουσκωμένους λογαριασμούς, λόγω των χρεώσεων ΥΚΩ. Κι αυτό διότι τα εν λόγω νοικοκυριά είχαν επιλέξει να κάνουν χρήση των ενεργοβόρων τους συσκευών τις ώρες ισχύος του νυχτερινού ή μειωμένου τιμολογίου. Κάπως έτσι, οι χρεώσεις ΥΚΩ είχαν φτάσει να επιβαρύνουν σημαντικά τους καταναλωτές που έκαναν χρήση τη νύχτα ηλεκτρικών συσκευών για τη θέρμανση τους.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι χρεώσεις ΥΚΩ της ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύουν και για εκείνες της νυχτερινής.
Αυτές είναι:
  • Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες 0,00690 ευρώ.
  • Από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες 0,05 ευρώ.
  • Από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες 0,085 ευρώ.
Πριν τις τελευταίες αλλαγές, δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, η χρέωση ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση ήταν ενιαία, ανεξάρτητα από τα κλιμάκια κατανάλωσης και συγκεκριμένα διαμορφώνονταν στα 0,00889 ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: