DEH

DEH

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Ο φόβος επιδείνωσης των αποτελεσμάτων στοιχειώνει την διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και... τη Νέα Δημοκρατία

 
Στοιχειώνει την διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και την ΝΔ, ο φόβος επιδείνωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, της οποίας οι καταστάσεις εξαμήνου κλείνουν εντός των προσεχών εβδομάδων, δίχως ορατές ενδείξεις ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν πολύ κακό, όπως άλλωστε και το πρώτο, γεγονός που ενισχύει την αγωνία της διοίκησης, όσο όμως και της ΝΔ, ως προς το τι θα παραλάβει, εφόσον είναι εκείνη η επόμενη κυβέρνηση.
Τυχαίο δεν είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κατεβάσει τους τόνους στο κεφάλαιο ΔΕΗ, αποφεύγοντας να την εντάξει δυναμικά στην προεκλογική της ατζέντα.
Ο νούμερο ένα κίνδυνος για τον όμιλο ΔΕΗ των 16.747 εργαζομένων (9.031 στη μητρική), είναι η έλλειψη ρευστότητας, με την διοίκηση της επιχείρησης να μην κρύβει την αγωνία της για τις εξελίξεις. Κύκλοι της επιχείρησης μιλούν για ένα αρνητικό α’ τρίμηνο, που συνοδεύτηκε από ένα ακόμη πιο αρνητικό β’ τρίμηνο, ενώ την αγωνία του σε δημοσιογράφους μετέφερε πρόσφατα και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ κάνοντας λόγο για "ένα αρκετά ελλειμματικό ταμείο".
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα δημοσιοποιηθούν, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, το φθινόπωρο, οπότε και θα υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία της επιχείρησης, η οποία ωστόσο στηρίζεται στις κρατικές "ενέσεις", δίχως να έχει γίνει τελευταίως αποδέκτης κάποιας νέας.
Η αγωνία της επιχείρησης είναι κατά πόσο θα καταφέρει να εγγράψει στα αποτελέσματα εξαμήνου τα 250 εκατ. ευρώ ως ανάκτηση δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Οπως έχει γράψει το Energypress, αυτή που μπλόκαρε την επιστροφή των 250 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ήταν η υπογραφή του Ευ. Τσακαλώτου. Ταυτόχρονα η τροπολογία που θα αναγνώριζε τη δυνατότητα της ΔΕΗ να εισπράξει τα όποια «υπόλοιπα» από τις ΥΚΩ του 2011 (και μάλιστα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού), για να περάσει από τη Βουλή θα έπρεπε να είχε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς να έχει αποτιμήσει η ΡΑΕ το σχετικό ποσό που δικαιούται η ΔΕΗ.
Το μέτρο είχε μάλιστα προεξοφληθεί από την διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς αποτελούσε μια από εκείνες τις πυροσβεστικού τύπου κρατικές "ενέσεις" για την ενίσχυση ρευστότητας της επιχείρησης. Στην ίδια λογική θα μπορούσε κανείς να εντάξει την εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ από τη μείωση της έκπτωσης στο 10% για τους συνεπείς πελάτες και τα 550,7 εκατ. ευρώ που της είχε εκταμιεύσει το υπ. Οικονομικών για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος των υπουργείων και των ΟΤΑ.
Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, η επιχείρηση έχει μέχρι σήμερα ενισχύσει την εικόνα της εντός του 2019, με δάνεια ύψους 677 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης έχει εξοφλήσει το δάνειο 350 εκατ. του Μαΐου. Απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο όλα τα παραπάνω έχουν απομακρύνει τυχόν νέες περιπέτειες για την επιχείρηση, θα δοθεί όταν θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: