Νομενκλατούρα & Νεποτισμός στη ΔΕΗ της κρίσης συμπληρώνονται 4 και πλέον χρόνια Διοίκησης Παναγιωτάκη.
Μίας Διοίκησης μεταξύ άλλων που στο ξεκίνημά της έφερε το βάρος πολλών προσδοκιών, για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις, λόγω της διοικητικής και συνδικαλιστικής ιστορίας του προέδρου στην ΔΕΗ.
Αποδεικνύεται καθημερινά ότι κύριος άξονας της πολιτικής της Διοίκησης αποτελεί η δημιουργία ενός μηχανισμού, τύπου νομενκλατούρας που θα νέμεται και με τη σειρά της θα μοιράζει αξιώματα με γνώμονα πάντα την πίστη και την αφοσίωση στη Διοίκηση και μόνον.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τέθηκαν από καιρό στην κλίνη του Προκρούστη τα Οργανογράμματα της Επιχείρησης, τα οποία κάποια
συρρικνώθηκαν και κάποια διευρύνθηκαν, εξυπηρετώντας ανάγκες που απέχουν από τις ανάγκες της Επιχείρησης. Στελέχη απαξιώθηκαν εν μία νυκτί, άλλα «ψυγειοποιήθηκαν», άλλα «βαπτίστηκαν» ειδικά στελέχη, άλλα αναγκάσθηκαν σε συνταξιοδότηση και άλλα αναγκάσθηκαν να «αυξήσουν» την εμπειρία τους σε άλλες Διευθύνσεις.
Νέες Διευθύνσεις δημιουργήθηκαν, πολλές απ’ αυτές χωρίς πλήρη Οργανογράμματα και βέβαια χωρίς υπαλλήλους. Σε άλλες ακολούθησαν μαζικές επαναπροκυρήξεις των περισσότερων θέσεων.
Η θέσπιση Μόνιμων Ομάδων και Ομαδαρχών παρέχει την ευελιξία καρατόμησης των μη αρεστών εύκολα και γρήγορα!!!
H Ίδρυση οργανισμών θυγατρικών και η τοποθέτηση στα Δ.Σ. για να επιβραβεύεται η «αφοσίωση» και να αναπτύσσεται ο νεποτισμός πχ. Διεθνές Ινστιτούτο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υγείας χθες ΔΕΗ Ανανεώσιμες σήμερα.
Διάττοντες αστέρες εμφανίζονται ανεβαίνοντας τα διάφορα επίπεδα ιεραρχίας σε μόλις λίγους μήνες!!! Αργότερα απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο ίλιγγος από τις γοργές μεταβολές οδηγεί σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικές και πρόχειρες αποφάσεις, σε περιορισμό της κριτικής ικανότητας.
Αδυνατώντας να ασκήσουν διοίκηση, αφού δεν έχουν προλάβει να ωριμάσουν σε κάποιο επίπεδο διοίκησης, μετατρέπονται σε υποψήφια εξιλαστήρια θύματα.
Ακόμη και σήμερα την τελευταία στιγμή και αφού έχουν ήδη προκηρυχτεί οι εθνικές εκλογές, προχώρησαν μετά από 7 χρόνια σε αξιολόγηση των στελεχών υποβαθμίζοντας στελέχη με χρόνια παρουσία και προσφορά ακόμη και στο επίπεδο Β.Ο.Κ.
Αποπέμποντάς τους μη αρεστούς, επιτυγχάνεται η τρομοκράτηση των υπολοίπων. Οι λίγοι «επιζώντες» των εκκαθαρίσεων, με ή χωρίς «τραύματα», αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν.
Αρκετοί εξ’ αυτών ενδύονται τον μανδύα του στελέχους-υπηρέτη προθυμοποιούμενοι να χρησιμοποιηθούν και να δώσουν πολιτικό άλλοθι για την επόμενη μέρα.
Δημιουργήθηκε σταδιακά ένα Προεδρικό περιβάλλον, που ασκεί διοίκηση παρασκηνιακά και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευνοιοκρατίας.
Αναπόφευκτα, η απαξίωση στελεχών, η απογοήτευση, η τρομοκράτηση δεν αφήνουν χωρίς συνέπειες την Επιχείρηση.
Κανείς δεν έχει διάθεση να πάρει πρωτοβουλίες. Όλοι τρέμουν το πιθανό λάθος.
Αλήθεια, τι οικονομικές συνέπειες είχαν οι μεταβολές αυτές για την Επιχείρηση;;;
Τα οικονομικά αποτελέσματα και η τραγική έλλειψη χρημάτων στα ταμεία της ΔΕΗ είναι η κορυφαία απόδειξη της κακοδιοίκησης.
Η Διοίκηση εμφανίζει το σύνδρομο του "Ηροστράτειου ‘Εργου" επιδιώκοντας να διορθώσει την ΔΕΗ.
Μάταια, θα την καταστρέψει για να μείνει στην ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου