DEH

DEH

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

«Στον αέρα» η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ

01gkat_25_0000_page_1_image_0001

Στην τηλεδιάσκεψη αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Ενέργειας με την DGcomp της ερχόμενης Τρίτης θα κριθεί το μέλλον της «Πτολεμαΐδας 5». Η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής με προοπτική ολοκλήρωσης το 2022 και για την οποία η Επιχείρηση θα δαπανήσει συνολικά πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να καταστεί προβληματική επένδυση.
Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα, εξαιτίας κυβερνητικής
αβελτηρίας, δεν έχει θεσμοθετήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου αμείβονται οι μονάδες παραγωγής για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα και ο οποίος διέπεται από το αυστηρό πλαίσιο που προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την εσωτερική λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού.
Ο νέος αυτός κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 20 Ιουνίου και προβλέπει ότι μονάδες παραγωγής που τίθενται σε εμπορική λειτουργία μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού και εκπέμπουν πάνω από 550 gr CO2 ορυκτής προέλευσης ανά κιλοβατώρα δεν δικαιούνται πληρωμές στο πλαίσιο κάποιου μηχανισμού ισχύος.
Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα της Πτολεμαΐδας δεν δικαιούνται ΑΔΙ (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος) και καθίσταται μη βιώσιμη.
Ο κανονισμός αφήνει ένα «παράθυρο» στα κράτη-μέλη για προσαρμογές, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταθέσει ήδη μηχανισμούς επάρκειας ισχύος και επίσης ότι οι μονάδες έχουν υπογράψει συμβάσεις για την ένταξή τους σε αυτόν πριν από το τέλος του 2019. Το «παράθυρο» αυτό επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση σε μια ετεροχρονισμένη προσπάθεια διάσωσης της Πτολεμαΐδας και αποτροπής των τραγικών επιπτώσεων στην παραπαίουσα ΔΕΗ. Να θεσπίσει δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουνίου μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ο οποίος θα εγκριθεί αργότερα από την Κομισιόν, και παράλληλα να υπογράψει δεκαετή σύμβαση με τη μονάδα της Πτολεμαΐδας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για τη θέσπιση του μηχανισμού απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, την οποία και το υπουργείο Ενέργειας προσανατολιζόταν να καταθέσει άμεσα στη Βουλή, αλλά ο σχεδιασμός ανετράπη μετά την απόφαση για την επίσπευση των εθνικών εκλογών. Το σενάριο που εξετάζεται πλέον είναι η προώθηση του μέτρου με την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία ένταξης της Πτολεμαΐδας στον μηχανισμό.
Το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη με την DGcomp, στην οποία το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει να διασφαλίσει τη συναίνεσή της για να προχωρήσει στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί και η πορεία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από την εφαρμογή του target model (μοντέλο-στόχος για τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού).
Ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η κατάθεση των οποίων είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου και αναβλήθηκε για τις 15 Ιουλίου λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. 

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: