DEH

DEH

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Κοντολέων: Δεν πρόκειται να δεχθούμε ΑΔΙ χωρίς αξιόπιστο demand response – Αποτυχία τα NOME, λύση τα διμερή συμβόλαια

 
Την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στη λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, γεγονός που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διμερών συμβολαίων της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, εξέφρασε, μιλώντας χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων.
Ο κ. Κοντολέων εξήγησε – και κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων – ότι η λύση και για τη βιομηχανία και για τη ΔΕΗ είναι τα διμερή συμβόλαια, ενώ επισήμανε ότι το θέμα των τιμολογίων είναι κατά κύριο λόγο θέμα πολιτικής βούλησης που καλείται να λύσει η κυβέρνηση εάν δεν θέλει να σβήσουν τα φουγάρα της ελληνικής βιομηχανίας.
Ο ίδιος τάχθηκε με το μέρος της ΔΕΗ όσον αφορά το γεγονός ότι προσμετράται η κατανάλωση της Υψηλής Τάσης στα μερίδια λιανικής της επιχείρησης, όταν, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει άλλος προμηθευτής που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις 7 TWh της βιομηχανίας».
Ο κ. Κοντολέων χαρακτήρισε, εκ του αποτελέσματος, απολύτως αποτυχημένο το μοντέλο των NOME: Η ΔΕΗ χρεώνεται, η αγορά δεν ανοίγει και οι προμηθευτές βρίσκονται σε ανασφάλεια για το τι θα κάνουν μετά τα NOME.
Ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ, τέλος, προειδοποίησε ότι η βιομηχανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας (ΑΔΙ) χωρίς να είναι σαφές πως θα συμμετάσχει η απόκριση ζήτησης (demand response). «Αλλιώς θα καταφύγουμε σε προσφυγές στα όργανα της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Κοντολέων, εκτιμώντας ότι η πιο ρεαλιστική κίνηση είναι να υπάρξει επέκταση του υφιστάμενου μέτρου της διακοψιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: