DEH

DEH

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η Ισπανία Κατάργησε τον Φόρο για την Ηλιακή Ενέργεια – Κλείνει τα Περισσότερα Ανθρακωρυχεία

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ισπανία Κατάργησε τον Φόρο για την Ηλιακή Ενέργεια – Κλείνει τα Περισσότερα ΑνθρακωρυχείαΤους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια στροφή 180 μοιρών της Ισπανίας, σε σχέση με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε η αλλαγή της κυβέρνησης, με τον Πέδρο Σάντσεζ να εκπληρώνει τι προεκλογικές του δεσμεύσεις για την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Ειδικότερα, η ισπανική κυβέρνηση κατάφερε μέσω ενός
βασιλικού διατάγματος να καταργήσει τον αμφιλεγόμενο φόρο για την ηλιακή ενέργεια. Παράλληλα, στο βασιλικό διάταγμα περιλαμβάνονται και μια σειρά μέτρων, όπως η διευκόλυνση της εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, η δημιουργία περισσότερων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων  και η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα, δήλωσε πως «η χώρα τελικά απαλλάσσεται από έναν παράλογο φόρο, που επικρίθηκε έντονα από ξένους αναλυτές». Υπενθυμίζεται, πως ο φόρος για την ηλιακή ενέργεια θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος το 2012, επιβάλλοντας χαράτσι 7% για τα σπίτια που είναι εφοδιασμένα με ηλιακά πάνελ για να μπορούν να συνδεθούν  με το δίκτυο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μια οικογενειακή κατοικία με τρία ηλιακά πάνελ έπρεπε να πληρώνει περίπου 70 ευρώ κάθε μήνα για να μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως περίπου το 80% του πληθυσμού ζει στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, οι οποίες καταναλώνουν τα τρία τέταρτα της ισπανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο και οι δυο πόλεις παράγουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, σε σχέση με την περιφέρεια της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία θεωρείται κατάλληλη χώρα για την παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω του υψηλού υψόμετρου. Ωστόσο, οι πόλεις είναι ακατάλληλες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν στις στέγες των σπιτιών.
Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται την ώρα που  η κυβέρνηση της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας  Αραγονία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει υπογράψει συμφωνία με την τοπική εταιρεία Enagas για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμου υδρογόνου, βιοαερίου και βιομεθανίου. Με τη συμφωνία αυτή, η Αραγονία επιδιώκει να υποστηρίξει την ενεργειακή απόδοση και να ενισχύσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συνεργασία μεταξύ του ιδρύματος Hydrogen Aragon, της κοινότητας και της εταιρίας Enagas στοχεύει στην προώθηση έργων, της έρευνας, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία σε τομείς, όπως η βιώσιμη κινητικότητα ή η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.
Την ίδια ώρα η Ισπανία σχεδιάζει να κλείσει τα περισσότερα από τα ανθρακωρυχεία μέχρι το τέλος του έτους, με την κυβέρνηση ταυτόχρονα να σχεδιάζει να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ στις εξορυκτικές περιοχές, στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης. Σύμφωνα με τη Guardian, τα συνδικάτα χαιρέτισαν τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους ανθρακωρύχους ηλικίας άνω των 48 ετών. Η Τερέζα Ριμπέρα,, δήλωσε: πως «με αυτή τη συμφωνία θέλουμε να καινοτομήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσφέρουμε την κατάρτιση συμβολαίων, με σκοπό να βοηθήσουμε τις περιφέρειες σε σχέση με το πρόβλημα της απασχόλησης. Από την πλευρά του, ο Ισπανός γραμματέας της Ένωσης Εμπορίου, δήλωσε ότι το μοντέλο "δίκαιης μετάβασης" θα μπορούσε να εφαρμοστεί αλλού. «Η Ισπανία μπορεί να εξάγει αυτή τη συμφωνία ως παράδειγμα καλής πρακτικής», ανέφερε. «Έχουμε δείξει ότι είναι δυνατόν να ακολουθήσουμε τη συμφωνία του Παρισιού χωρίς ζημιές. Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι δυνατό να έχουμε και τα δύο». πρόσθεσε.
 του Δημήτρη Αβαρλή
 www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: