DEH

DEH

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΥΠΕΝ: Το επιτόκιο στα δάνεια της ΔΕΗ μπορεί να πέσει στο 5% αν πάει στις τράπεζες το τίμημα από την πώληση των μονάδων

 
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα δάνεια της ΔΕΗ προχώρησε το ΥΠΕΝ απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του Ν. Νικολόπουλου.
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Οκτωβρίου υπογράφηκαν δύο συμφωνίες για αναχρηματοδότηση δανείων της ΔΕΗ συνολικού ύψους 1,3 δις. ευρώ. Πρόκειται για δύο δάνεια, ένα 1,1 δις. και ένα 175 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής ρώτησε για τη λογική της αναχρηματοδότησης δανείων με κόστος της τάξης του 5,8% και το υπουργείο απάντησε ότι το αρχικό περιθώριο επιτοκίου είναι σημαντικά χαμηλότερο έναντι του αντίστοιχου του 2014 το οποίο ήταν 6,5%, ενώ παράλληλα επιτεύχθηκε σημαντική χρονική επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στα νέα δάνεια, όπως και στα δάνεια τα οποία αναχρηματοδοτήθηκαν, υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση του περιθωρίου επιτοκίου στο επίπεδο του 5% με έκτακτες προπληρωμές, πέραν των προβλεπόμενων χρεολυσίων, υπό συνθήκες όπως χρήση μέρους έκτακτων εσόδων από πώληση παγίων ή από έκδοση Διεθνούς Ομολόγου.
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, η πρόβλεψη για χρήση μέρους των εσόδων από την πώληση των θυγατρικών εταιρειών λιγνίτη σε μείωση του συνολικού δανεισμού είναι αυτονόητη επιλογή για τη Διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, καθώς η πώληση περιουσιακών στοιχείων είθισται να συνοδεύεται με μείωση της δανειακής μόχλευσης. Συμπερασματικά, η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού αυτού του σημαντικού ύψους, με χαμηλότερο αρχικό περιθώριο επιτοκίου και δυνατότητα περαιτέρω αποκλιμάκωσής του σε περίπτωση έκτακτων προπληρωμών, αποτελεί τη πλέον απτή απόδειξη στήριξης των προοπτικών της ΔΕΗ από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, καταλήγει το υπουργείο.
Σχετικά με τα παραπάνω, αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμφωνία της ΔΕΗ με τις τράπεζες προβλέπει στην περίπτωση του δανείου ύψους 1,1 δις. ότι με έκτακτες προπληρωμές ύψους € 75 εκατ., το επιτόκιο μειώνεται σε 5,5%, με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές ύψους € 45 εκατ., το επιτόκιο μειώνεται σε 5,25% και με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές ύψους € 80 εκατ., το επιτόκιο μειώνεται σε 5% τελικό. Κατ' επέκταση, για να υποχωρήσει το επιτόκιο στο 5%, χρειάζονται πληρωμές 200 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: