DEH

DEH

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Γερμανία: Μόνο με ακύρωση των δικαιωμάτων ρύπων πιάνονται οι στόχοι για μείωση των εκπομπών, λέει κυβερνητική επιτροπή


Μιχάλης Μαστοράκης   
Ξεκάθαρα φαίνεται να διαγράφεται πλέον η αποτυχία της Γερμανίας να πιάσει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων και να ευθυγραμμιστεί με τις σχετικές ευρωπαϊκές νόρμες, όπως προκύπτει από μια πρώτη έκθεση της λεγόμενης επιτροπής άνθρακα της χώρας.
Για τον λόγο αυτό προτείνεται η Γερμανία να μην παρέχει δικαιώματα ρύπων για τους κύριους όγκους δημοπρασιών προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS), ξεκινώντας παράλληλα την διαδικασία απόσυρσης των μονάδων άνθρακα μέσα στην επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Montel, η κυβερνητική επιτροπή πρότεινε ότι το πρώτο κλείσιμο μονάδων με καύσιμο τον άνθρακα πρέπει να πραγματοποιηθεί μεταξύ 2019 και 2022, χωρίς όμως να διευκρινίζει την ισχύ που πρέπει να αποσυρθεί. Βέβαια, να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των μονάδων προϋποθέτει προηγουμένως,  συνεννόηση και συμφωνία με τους διαχειριστές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι και πρέπει να αποζημιωθούν σχετικά.
Από την πλευρά της η επιτροπή, συστήνει ένας αριθμός δικαιωμάτων ρύπων να ακυρωθούν ώστε να αντανακλούν τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων στη Γερμανία μετά το κλείσιμο των μονάδων.
Να προσθέσουμε ακόμη πως η επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την τελική της στρατηγική για την απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα τον επόμενο μήνα, περιλαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων περιορισμού των εκπομπών ρύπων.
Έχει αξία να επισημάνουμε, τέλος, πως η Γερμανία παραμένει η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ μονάδων άνθρακα να ανέρχεται στα 46 GW το 2017, αντιπροσωπεύοντας το 37% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής. Πέρυσι, το Βερολίνο αναθεώρησε τους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων και από 40% το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αναπροσάρμοσε τους στόχους σε 55% μέχρι το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια: