DEH

DEH

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Σε Μετωπική Σύγκρουση Οδηγούνται ΔΕΗ- Βιομηχανίες

Σε Μετωπική Σύγκρουση Οδηγούνται ΔΕΗ- Βιομηχανίες
Στα άκρα κινείται η σχέσις μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχνιών της χώρας και της ΔΕΗ από την απαίτηση της εταιρείας για νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά τους. Την χρονική στιγμή που η ανάπτυξις είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενδεχόμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τιμολογίων μπορεί να πλήξει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της εγχωρίου βιομηχανίας. Ορισμένες επιχειρήσεις, μάλιστα, προσανατολίζονται στην χρήση νομικών μέτρων, μιας και οι διαπραγματεύσεις με την αρμόδια διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ έχουν φθάσει στο απόλυτο αδιέξοδο.
Ήδη πολλές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα βιωσιμότητος, που οφείλεται, εκτός της υψηλής φορολογήσεως και στο κόστος ενέργειας και ιδιαίτερα σε παράγοντες που το επηρεάζουν. Συμφώνως προς τα στοιχεία, το κόστος της ενέργειας για την βιομηχανία στην Ελλάδα είναι περίπου 30 % υψηλότερο του ευρωπαικού μέσου όρου. Αυτό συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ενεργοβόρο βιομηχανία. Η βιομηχανία εμμένει στο αίτημά της για παράταση των υφισταμένων συμβάσεων μέχρι το 2020. Παράγοντες  που έχουν αναλάβει το βάρος των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ότι οι βιομηχανίες δεν δέχονται να υπογράψουν συμφωνία μόνον για το 2018, καθώς, ανεξάρτητως του τι θα αποδεχθεί η ΔΕΗ για αυτή τη χρονιά, θέλουν να κάνουν  τον προγραμματισμό τους και για τα προσεχή έτη. Εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίος ένας χρονικός ορίζοντας για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των επιχειρήσεων, ενώ επικαλούνται το παράδειγμα της «Λάρκο», η οποία έχει επιτύχει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την ΔΕΗ.
Σε ορισμένες βιομηχανίες έχει αποσταλεί πρότασις για τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσεως του 2019, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ‘ενταση κλαι σπιδεινώνει το ήδη άσχημο κλίμα. Η βιομηχανία έχει επωμισθεί πλήρως το αυξημένο κόστος των C02, καθώς κατά τα στοιχεία που διαθέτουν το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους έχει καταγράψει αυξήση της τάξεως του 15 έως 20%, διότι  η υψηλή τάσις πληρώνει χωριστή χρέωση για τα διοξείδια.
Η ΔΕΗ  συμφώνως προς πληροφορίες προτείνει αναπροσαρμογή των βιομηχανικών τιμολογίων υψηλής τάσεως που οδηγούν σε αυξήσεις της τάξεως των 10-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι οποίες μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής για το σύνολο των βιομηχανιών χάλυβος, αλουμινίου ,τσιμέντου και χαρτιού από 20 έως 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η παράτασις των συμβάσεων, συμφώνως προς τα στοιχεία που έχει παρουσιαστεί η Ένωσις Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας , θα κοστίσει στην ΔΕΗ περί τα 20 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αξίζει για να υποβληθεί η βιομηχανία σε δοκιμασία, όπως υποστηρίζουν.
Η Ελλάς κρατεί τα σκήπτρα της ακρίβειας στο κόστος της ενέργειας για την βιομηχανία, τόσο λόγω φορών, τελών κ.λ.π. όσο και εξαιτίας των υψηλών τιμών εισαγωγής πρώτων υλών και κυρίως φυσικού αερίου που επηρρεάζει και το κόστος του ηλεκτρισμού.

energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: