DEH

DEH

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Δεν δέχεται η Κομισιόν το μηχανισμό επιμερισμού ζημιών-κερδών μεταξύ ΔΕΗ-αγοραστών – Αυτός είναι ο λόγος που αναβλήθηκε το χθεσινό Δ.Σ.

Σε μπλόκο της Κομισιόν ως προς το μηχανισμό κατανομής κερδών- ζημιών μεταξύ ΔΕΗ και αγοραστών των μονάδων της, οφείλεται η αναβολή του προγραμματισμένου για χθες διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι ο μηχανισμός που ετοιμαζόταν να εγκρίνει η ΔΕΗ, δεν είναι συμβατός με τις δεσμεύσεις της χώρας και τους κανονισμούς της DG Comp. Σαν αποτέλεσμα, έδωσαν χρονικό περιθώριο στο ΥΠΕΝ έως τη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, προκειμένου ως τότε να έχει βρεθεί λύση.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή που έλαβαν χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, μέσω της οποίας τους ζητούσε να αναβληθεί η προγραμματισμένη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για «αδήρητη ανάγκη» να μη διεξαχθεί η χθεσινή συνεδρίαση για την έγκριση της σύμβασης εξαγοράς μετοχών των μονάδων (SPA), μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις του ΥΠΕΝ με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Σταθάκης : Η διαβούλευση με DG Comp συνεχίζεται
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός φαίρεται να επισημαίνει στα μέλη του Δ.Σ. ότι ο αρχικός μηχανισμός επιμερισμού ζημιών και κερδών, όπως προέκυψε και διαπιστώθηκε στη φάση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, δεν είναι απολύτως συμβατός με τις δεσμεύσεις της χώρας και τους κανονισμούς της DG Comp. Και προσθέτει ότι η διαβούλευση της Γ.Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί για λίγες ακόμη ημέρες, έως τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος ακριβώς μηχανισμός θα είναι αποδεκτός.
Τα παραπάνω έρχονται να προσθέσουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στην ελληνική πλευρά γύρω από ένα ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο εγχείρημα, όπως η πώληση λιγνιτικών μονάδων. Η αιτία που πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, είναι ακριβώς γιατί στη πραγματικότητα κανείς από τους «ενδιαφερόμενους», δεν είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη.
Η πρόταση της ΔΕΗ
Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες από τότε που πηγές της ΔΕΗ, είχαν αποκαλύψει ότι η τελευταία είναι διατεθειμένη να δεχτεί τη συνδιαχείριση με τους αγοραστές σε ποσοστό 50%-50%, των ζημιών και των κερδών που θα έχουν οι λιγνιτικές μονάδες της Μελίτη και της Μεγαλόπολης, προκειμένου εκείνοι να πεισθούν να δώσουν ένα «αξιοπρεπές» τίμημα.
Συγκεκριμένα, η πρόταση που επρόκειτο να έρθει στο χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΗ, προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα αποζημίωνε τους αγοραστές όταν η χονδρική τιμή (Οριακή Τιμή Συστήματος) θα ήταν χαμηλότερη από το άθροισμα ενός προκαθορισμένου κόστους παραγωγής πλέον του κόστους CO2. Το αντίθετο θα συνεβαινε όταν το άθροισμα είναι υψηλότερο. Δηλαδή τότε οι αγοραστές θα αποζημίωναν τη ΔEΗ. Ζημιές και κέρδη θα μοιράζονταν 50%-50% μεταξύ των δύο πλευρών. Σαν βάση υπολογισμού θα ορίζονταν τα απολογιστικά στοιχεία του 2017, και οι μεταβλητές θα ήταν η Οριακή Τιμή Συστήματος και η τιμή CO2. Για τα ποσά που θα κατέβαλαν αμφότετροι, είχε αποφασιστεί να οριστεί ένα ταβάνι, ίσο με το 10% επί του τιμήματος.
Στη πράξη αυτό θα σήμαινε ότι αν οι δεσμευτικές προσφορές για τις μονάδες κινηθούν, για παράδειγμα, στα επίπεδα των 250-300 εκατ ευρώ, τότε η συμμετοχή της ΔΕΗ σε πιθανές ζημιές δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 25-30 εκατ ευρώ.
Το σενάριο 70%-30%
Δίχως να είναι σαφές αν το μπλόκο της Κομισιόν σχετίζεται με αιτήματα των «ενδιαφερομένων», εντούτοις κάποιοι απ’ αυτούς, είχαν ζητήσει η αναλογία συμμετοχής στα κέρδη και τις ζημιές να είναι 70%-30%, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών πηγή της ΔΕΗ, και όχι 50%-50%, όπως ήθελε η τελευταία.
Το μπλόκο της Κομισιόν δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ενώ η ΔΕΗ είχε συμφωνήσει σε συμμετοχή για δύο χρόνια στις ζημιές των πωλούμενων μονάδων, οι Βρυξέλλες καλούν την ελληνική πλευρά να ξαναδει το μηχανισμό. 
Είναι τέτοια η δυστοκία ώστε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης εξέφρασε προ ημερών δημόσια τη θέση ότι θα χρειαστεί μια νέα παράταση 2-3 μηνών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Κι αυτό, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να έχει αποσαφηνιστεί από τις Βρυξέλλες τι ακριβώς θα προβλέπει ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, δηλαδή τι ύψους αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στην επάρκεια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος θα λαμβάνουν από εδώ και πέρα οι λιγνιτικές μονάδες.
«Δεν θα επηρεάσει το γενικό στόχο, αλλά χρειάζεται μια παράταση για 2-3 μήνες», είχε πει από το συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο κ. Παναγιωτάκης. Σε αυτή τη λογική, πηγές της ΔΕΗ είχαν αποκαλύψει ότι σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ, θα υποβάλουν το σχετικό αίτημα νέας παράτασης του διαγωνισμού στη DG Comp, με το σκεπτικό ότι πρέπει πρώτα να «κλειδώσει» και να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, τον οποίο έχει ήδη υποβάλει η Ελλάδα. Κυβέρνηση και ΔΕΗ, ποντάρουν σε αυτόν τα πάντα, καθώς η ελληνική πρόταση προβλέπει αποζημίωση και των λιγνιτικών μονάδων για την συνεισφορά τους στην επάρκεια του συστήματος (ΑΔΙ), διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν η Γ.Διεύθυνση Ανταγωνισμού δεχτεί το ελληνικό αίτημα, ο μηχανισμός δεν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει εγκριθεί από τη Κομισιόν πριν το Μάρτιο-Απρίλιο του 2019, χώρια που μετά θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με τα περιβαλλοντικά όρια των μονάδων.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: