DEH

DEH

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Υπουργείο Ενέργειας: Νομοσχέδιο «σκούπα» για ΠΧΕΦΕΛ, τέλος λιγνίτη, ΔΕΠΑ και ΙΓΜΕ – Κατατίθεται στη Bουλή το Νοέμβριο



Νομοσχέδιο – σκούπα για τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων και εκκρεμοτήτων στον τομέα της ενέργειας ετοιμάζεται να καταθέσει στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του μήνα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο πρόκειται να ετοιμάσει κείμενο νομοθετικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς της ενέργειας αλλά και του περιβάλλοντος.
Πηγές αναφέρουν ότι βασικός του κορμός θα είναι, εκτός απρόοπτου, οι διατάξεις για τη σύσταση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά το ΙΓΜΕ.

Σε αυτό το κείμενο αναμένεται να προστεθούν και άρθρα που αφορούν τις πρόσφατες αναγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) αλλά και του ειδικού τέλους λιγνίτη. Η χρέωση και το τέλος παύουν ουσιαστικά να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 δίνοντας μία μεγάλη οικονομική ανάσα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τη ΔΕΗ, αντίστοιχα. Μάλιστα, από αυτές τις δύο διατάξεις η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού εκτιμάται ότι θα ευνοηθεί κατά περίπου 200 με 280 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δει και σημαντική βελτίωση της ρευστότητάς της.

Σημαντικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου – σκούπα που ετοιμάζει το υπουργείο θα είναι και το δρομολογούμενο split της ΔΕΠΑ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της από το ΤΑΙΠΕΔ. Πηγές θέλουν το επικρατέστερο σενάριο που προωθεί το υπουργείο είναι η απόσχιση των δικτύων διανομής από την εταιρία, η οποία θα μείνει με την ΕΠΑ Αττικής και τις διεθνείς συμβάσεις προμήθεια φυσικού αερίου. Στις τελευταίες το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα του βέτο. Από τη ΔΕΠΑ θα πωληθεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, κατά πάσα πιθανότητα το 51%. Αυτός θα είναι και ο πρώτος διαγωνισμός που θα τρέξει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να δημοσιεύεται περί τα τέλη της χρονιάς με αρχές του 2019.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των Υποδομών, πληροφορίες θέλουν να δημιουργούνται δύο εταιρίες, οι οποίες θα συνδέονται μεταξύ τους. Στην πρώτη θα συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας καθώς και στην ΔΕΔΑ. Στη δεύτερη εταιρία θα υπαχθούν τα διεθνή projects της ΔΕΠΑ. Η τελευταία θα μείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου, ενώ από την πρώτη θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποια από τις δύο εταιρίες θα είναι η μητρική.

Τέλος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν στα κτηματολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: