DEH

DEH

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Μετά από επιστολή της Κομισιόν η ΡΑΕ ξεκινάει έρευνα για την κινεζική είσοδο σε ΑΠΕ και ΑΔΜΗΕ – Καμπανάκι και για τους λιγνίτες

 
Την έναρξη των διαδικασιών έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσο η στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο Κοπελούζου και την κινεζική κρατική CHN Energy για την εξαγορά αιολικών πάρκων δημιουργεί ασυμβατότητα με τη συμμετοχή της επίσης κινεζικής κρατικής State Grid στο 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, κάνουν γνωστή στο energypress κύκλοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Οι ίδιες πηγές της ΡΑΕ αναφέρουν ότι απεστάλη επιστολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η Αρχή καλείται να παρακολουθήσει αν η συμφωνία της εξαγοράς του 75% των αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.500MW παραβιάζει την κοινοτική οδηγία περί διαχωρισμού των δραστηριοτήτων μίας οντότητας ανάμεσα στην παραγωγή, προμήθεια και μεταφορά ενέργειας.
Στην πραγματικότητα η ΡΑΕ καλείται από την Κομισιόν να ελέγξει την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αφού στο μετοχικό του κεφάλαιο έχει εισέλθει η επίσης κρατική State Grid, κι αν χρειαστεί να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία της πιστοποίησης.
Κύκλοι της ΡΑΕ, σημειώνουν στο energypress, πως η Αρχή θα ερευνήσει τη στρατηγική συμφωνία του Ομίλου Κοπελούζου με τους Κινέζους, υποστηρίζοντας πως «υπάρχει μεγάλη απόσταση από τη σύναψη μιας συμφωνίας μέχρι την πραγματική εξαγορά».
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, αναγνωρίζουν ότι η παρέμβαση της Ευρ. Επιτροπής υπαινίσσεται και το θέμα της συμμετοχής της κινεζικής CHN Energy στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
Η Κομισιόν υπενθυμίζει και πρόσφατη παρέμβαση της όταν η EDF μαζί με την CGN απέκτησαν τα πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σταθμών πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία οπότε και έκρινε ότι όλες οι κινεζικές εταιρίες καταλήγουν να ελέγχονται από την επιτροπή εποπτείας και διαχείρισης κρατικών επιχειρήσεων (SASAC) και συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μία οντότητα.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν και στην τελευταία έκθεση της για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας σημείωνε αναφορικά με το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ:  «Οι επενδυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες περί διαχωρισμού, δεδομένης της παρουσίας τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τα εν λόγω εργοστάσια όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα από τη ΔEH»      
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: