DEH

DEH

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Περί τα 3 δις. ευρώ το κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της νησιωτικής Ελλάδας

Με την ολοκλήρωση των έργων θα εξοικονομηθούν 900 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου σε ετήσια βάση 
Στα 3 δισ. ευρώ εκτιμά το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το κόστος του προγράμματος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας, στο πλαίσιο του οποίου θα αρθεί η «ενεργειακή απομόνωση» σχεδόν και των 29 υφιστάμενων αυτόνομων ηλεκτρικών νησιωτικών συστημάτων. 
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, οι επενδύσεις αυτές θα καλυφθούν
πρωτίστως από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τις ιδιωτικές επενδύσεις και δευτερευόντως από τα τέλη χρήσης συστήματος (καταναλωτές), οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα καρπώνονται άμεσα τα καθαρά οικονομικά οφέλη λόγω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ. 
Με βάση τον «οδικό χάρτη» που περιγράφει το ΕΣΕΚ, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις περιλαμβάνεται η πλειονότητα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τα σχετικά έργα να ολοκληρώνονται το 2030 - 2031. 
Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυκλάδων και τρία χρόνια αργότερα τα αντίστοιχα έργα για την πλειοψηφία των Δωδεκανήσων, που επίσης θα τροφοδοτείται πλέον από το ηπειρωτικό σύστημα. 
Τέλος, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, το 2022 θα αποπερατωθεί και η «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης. 
Περιγράφοντας τα οφέλη κατάργησης της πλειονότητας των αυτόνομων συστημάτων, το Εθνικό Σχέδιο κάνει μνεία στην πιο αξιόπιστη τροφοδότηση των νησιών με πιο οικονομικό μίγμα καυσίμων και, άρα, την αποφυγή των χρεώσεων ΥΚΩ για την πιο ακριβή ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο εισαγόμενο πετρέλαιο, η οποία εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος διασυνδέσεων θα οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση χρεώσεων ΥΚΩ της τάξεως των 400 - 450 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Παράλληλα, η μείωση της χρήσης του πετρελαίου στα νησιά που θα διασυνδεθούν μέχρι το έτος 2030 θα συνεισφέρει επιπρόσθετα και στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης κατά 3%, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν θα καταναλώνονται στο τέλος της δεκαετίας ετησίως πάνω από 900 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. 
Επιπρόσθετα, μετά τη διασύνδεση θα γίνει δυνατή η αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ των νησιών με πιο οικονομικό τρόπο, η παροχή ίδιας ποιότητας ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσιών στους πολίτες της χώρας, καθώς και η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

ΑΠΕ και τεχνολογίες αποθήκευσης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά 

Όσον αφορά τα νησιά που προβλέπεται να παραμείνουν μη διασυνδεδεμένα, τουλάχιστον για αρκετό διάστημα, προωθείται επίσης μεγάλη μείωση της χρήσης του πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή με την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης. 
Για την κατασκευή και λειτουργία υβριδικών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, προβλέπονται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις οδηγώντας σε κάθε περίπτωση σε κόστος λειτουργίας αυτών των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων χαμηλότερο από αυτό που υπάρχει σήμερα. 
Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η εγκατάσταση Υβριδικών Σταθμών ΑΠΕ είτε μέσω ιδιωτικών επενδύσεων είτε μέσω πιλοτικών έργων, όπως το έργο του ΚΑΠΕ για τη μετατροπή του Άη Στράτη σε «Πράσινο Νησί», καθώς και το έργο του ΔΕΔΔΗΕ για τα «Έξυπνα Νησιά» (Καστελόριζο, Αστυπάλαια, Σύμη). 
Σημαντική προβλέπεται να είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ενεργειακές κοινότητες) στα έργα αυτά. 
Άλλωστε, η χώρα συμμετέχει ενεργά στη νέα πρωτοβουλία της ΕΕ «Clean Energy for EU Islands», μαζί με άλλα 13 κράτη - μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: