DEH

DEH

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Oι περιορισμοί ένταξης στο Μηχανισμό Ευελιξίας σύμφωνα με το νέο Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου για τον ηλεκτρισμό . Τα όρια για τις εκπομπές CO2

Oι περιορισμοί ένταξης στο Μηχανισμό Ευελιξίας σύμφωνα με το νέο Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου για τον ηλεκτρισμό
Τα όρια για τις εκπομπές CO2
Το θέμα του Μηχανισμού Ευελιξίας ξεκαθαρίζει ο Νέος Κανονισμός "Regulation of the European Parliament and of the Council on the internal merket for electricity" που αφορά την εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ευρωκοινοβούλιο και έχει ημερομηνία 8 Μαϊου 2019.Καθίσταται δε ιδιαίτερα επίκαιρος καθόσον την Κυριακή 26 Μαϊου λαμβάνουν χώρα οι Ευρωεκλογές και παράλληλα η προστασία έναντι των εκομπών ρύπων αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα το άρθρο 22 αναφέρει ότι ο Μηχανισμός Ευελιξίας θα είναι προσωρινός και δεν θα πρέπει να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αγορά.
Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, θα επιλέγει τις μονάδες που θα εντάσσονται με κριτήρια διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας
Θα παρέχει κίνητρα στις μονάδες αυτές να είναι διαθέσιμες για τις ώρες που το σύστημα θα έχει υπερβάλλουσα ζήτηση.
Θα διασφαλίζει ότι η επιλογή θα γίνεται μέσα από ανταγωνιστική διαιδικασία.
Θα έχει θεσμοθετήσει τα τεχνικά κριτήρια για την συμμετοχή των επιλέξιμων μονάδων πριν την έναρξη της διαδικασίας επιλογής.
Θα είναι ανοιχτή η συμμετοχή σε όλες τις πηγές που μπορούν να ενισχύσουν την πλευρά της προσφοράς καλύπτοντας τις τεχνικές προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η αποθήκευση και η πλευρά της ζήτησης.
Θα προβλέπονται πέναλτυ για τις επιλέξιμες μονάδες, που δεν θα είναι διαθέσιμες στην φάση πίεσης του συστήματος.

Σύμφωνα με την παράγραφο 4, όσον αφορά τις εκπομπές CO2 ο Μηχανισμός Ευελιξίας θέτει τους παρακάτω περιορισμούς:
Από την στιγμή που ο Κανονισμός αυτός τίθεται σε ισχύ, δηλαδή 21 ημέρες μετά την δημοσίευσή του, μονάδες παραγωγής που ξεκινούν να  παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα  μετά από αυτήν την ημερομηνία δηλαδή την 29η Μαϊου του 2019 και εκπέμπουν περισσότερο από 550 γραμάρια ανά k / Wh ηλεκτρισμού, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν τα οφελήματα του Μηχανισμού Ευελιξίας.
Σύμφωνα με την παράγραφο 2, αν οι μονάδες αναπλήρωσης και ασφαλείας εξαντλήσουν την συμμετοχή τους σε μια φάση υπερβάλλουσας ζήτησης, οι ισορροπίες θα καθοριστούν με βάση την αξία του τελευταίου φορτίου είτε σε υψηλότερη τιμή από την ανώτατη διακύμανση ημέρας ( intraday technical price limit) .
Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να υιοθετήσουν μηχανισμούς ευελιξίας όπου τόσο η Ευρωπαϊκή αξιολόγηση επάρκειας αλλά και η αξιολόγση επάρκειας σύμφωνα με την πλευρά των Εθνικών κριτηρίων δεν έχουν προσδιορίσει έναν μηχανισμό προσφυγής για την αξιολόγηση της επάρκειας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στο σύτστημα.
Τα κράτη - μέλη δεν θα ορίσουν μηχανισμούς επάρκειας ισχύος πριν το πλάνο υλοποίησης λάβει την άποψη της Κομισιόν.
Δεν θα υπάρχουν νέα συμβόλαια καθόσον οι νέοι Μηχανισμοί Ευελιξίας θα τίθενται σε ισχύ και οι σχεδιασμοί θα περιέχουν προβλέψεις αποτελεσματικής  λειτουργίας, όπου δεν θα υπάρξουν νέα συμβόλαια για 3 συνεχή χρόνια.

Ο Μηχανισμός Ευελιξίας έχει διάρκεια εφαρμογής μέχρι 10 έτη.



102


πηγή: www.worldenrgynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: