DEH

DEH

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Στον αέρα και η επιστροφή των 250 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τα ΥΚΩ του 2011 - Οι πρόωρες εκλογές “πρόλαβαν” τη νομοθετική ρύθμιση – Σκέψεις για λύση με ΠΝΠ για τις καυτές εκκρεμότητες

 
Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για τις 7 Ιουλίου, ανέτρεψε τους χρονικούς σχεδιασμούς για μια σειρά από ανοιχτές εκκρεμότητες της ενεργειακής αγοράς. Εκτός από το θέμα του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (και κυρίως της εξασφάλισης ΑΔΙ για την Πολεμαϊδα 5 που αποκάλυψε το energypress) αλλά και το ζήτημα που προέκυψε σε σχέση με την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος πληρωμών για τις ΑΠΕ, πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ΔΕΗ, η οποία ανέμενε από μέρα σε μέρα τη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση των ΥΚΩ του 2011 που διεκδικεί. 
Το θέμα, μετά από σχετικό αίτημα είχε πάρει το δρόμο του και ήδη ο Ρυθμιστής είχε αναγνωρίσει  ότι η εταιρεία δικαιούται αποζημίωσης, καθώς όταν με νομοθετική ρύθμιση είχαν προσδιοριστεί οι χρεώσεις και τα ανταλλάγματα των ΥΚΩ για την περίοδο 2008 - 2011, η ΔΕΗ είχε στερηθεί τις ΥΚΩ μιας χρονιάς. 
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η ΔΕΗ διεκδικούσε ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή που σχεδιαζόταν αφορούσε σε ένα ποσό της τάξης των 200 έως 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενίσχυε σημαντικά τη ρευστότητα αλλά και τον ισολογισμό της εταιρείας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις γνωστές προκλήσεις.
Και ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να έχει δρομολογηθεί η είσπραξη του ποσού πριν το τέλος του Ιουνίου,  ώστε να αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της εταιρείας, εντούτοις αυτό φαίνεται ότι μάλλον δε θα επιτευχθεί.
Ο λόγος; Διότι για την έγκριση της επιστροφής των ΥΚΩ του 2011 απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, που κατά τα φαινόμενα δε θα υπάρξει, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. 
Πιθανές λύσεις
Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητάς της (τα χρήματα θα καταβληθούν από τα ταμεία του κράτους όπως συνέβη και στα τέλη του 2018) εξετάζονται μια σειρά από λύσεις, όχι μόνο για το θέμα των ΥΚΩ αλλά και για τις υπόλοιπες καυτές εκκρεμότητες που είναι στον αέρα στον ενεργειακό τομέα. Ο λόγος για τη νομοθέτηση των μόνιμων ΑΔΙ αλλά και για την καυτή εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με την χρονική παράταση της έναρξης εφαρμογής του νέου συστήματος πληρωμής των ΑΠΕ. Όπως έγραψε χθες το Energypress παρότι το σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, οι αρμόδιοι φορείς που θα πρέπει να το τρέξουν δεν είναι έτοιμοι, εξέλιξη που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις πληρωμές των παραγωγών. 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται το Energypress βρίσκονται στο τραπέζι δύο εναλλακτικές, προκειμένου “να σωθεί η παρτίδα” στο παρά πέντε:
Η πρώτη αφορά στις σκέψεις που υπάρχουν κεντρικά στην κυβέρνηση για την κατάθεση νομοσχεδίου σκούπα με όλες τις εκκρεμότητες που δεν μπορούν να περιμένουν σε πολλά υπουργεία. Αυτή η λύση συνδυάζεται με τη μετάθεση κατά μια εβδομάδα της ημερομηνίας κατά την οποία ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει επίσημα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Η δεύτερη αφορά στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα δώσει προσωρινή λύση δίνοντας παράλληλα χρονικό περιθώριο για την οριστική νομοθέτηση από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Ακόμη πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: