DEH

DEH

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Σταθάκης: Δραματική η περίοδος της ΝΔ για τη ΔΕΗ - Το 2019 θα είναι κερδοφόρο

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή τη ΔΕΗ, μιλώντας προ ολίγου στη Βουλή.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΔΕΗ βρέθηκε σε δύο περιόδους, την πρώτη αυτή της ΝΔ πριν το 2015, όταν η Ελλάδα υπήρξε η χώρα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες έφτασαν το 60% μεταξύ 2009-2013.
Κατά τη δεύτερη περίοδο μετά το 2015 η τιμή δεν έχει αυξηθεί, αλλά μειώθηκε 12% λόγω των εκπτώσεων της ΔΕΗ, πρόσθεσε.
Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, σημαίνει ότι “την πρώτη περίοδο η ΝΔ προσδοκούσε να θεραπεύσει τα προβλήματα και να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενισχύοντας τη δανειοληπτική της ικανότητα. Την παρέδωσαν με 90 εκατ. κέρδη. Όλα αυτά με 60% αυξήσεις και τόσα άλλα πράγματα. Άρα η περίοδος εκείνη ήταν δραματική”.
“Εμείς ανατρέψαμε τον ΑΔΜΗΕ, ακυρώσαμε τη “μικρή” ΔΕΗ και προσπαθήσαμε μια πιο ισορροπημένη πολιτική. Ακυρώσαμε και την πώληση του 17%. Ταυτόχρονα κάναμε κοινωνική πολιτική με βάση την οικονομική κρίση. Είναι λογικό να υπάρχουν 1,5 δις. χρέη όταν αυξήθηκε το ρεύμα 60% μέσα στην κρίση. Είναι πρόκληση να μας κατηγορούν ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν μετά το 2015”, υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως “περάσαμε μια μακρά περίοδο όπου ο εξορθολογισμός οδήγησε σε μείωση του χρέους της ΔΕΗ και η εταιρεία προσαρμόστηκε σε μια πραγματικότητα και βοηθά την οικονομία και την κοινωνία. Σήμερα η εικόνα της ΔΕΗ είναι παραπλανητική όπως δόθηκε. Εμείς προσδοκούμε ότι μαζί με τα πρόσθετα μέτρα της ΔΕΗ, το 2019 θα είναι κερδοφόρο. Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα. Η ΔΕΗ, πάντως, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νέας πραγματικότητας στον ενεργειακό κλάδο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: