DEH

DEH

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Οι κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ φρενάρουν την αγροτική παραγωγή σε Βοιωτία και Φθιώτιδα – Ζημιές 4 εκατ. για την επιχείρηση

Γιάννα Παπαδημητρίου
 
Τους 916 φτάνει ο αριθμός των μετασχηματιστών της ΔΕΗ που έχουν λεηλατηθεί από σπείρες που δρουν στην περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας από το 2015 μέχρι και πέρυσι.
Οι κλοπές αποσκοπούν στην αφαίρεση του χαλκού από τους μετασχηματιστές, καθώς από την εμπορία του προκύπτουν τεράστια κέρδη.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, ότι έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες μετά από κλοπή, συνεργεία της ΔΕΗ τοποθετούν καινούργιους μετασχηματιστές, οι οποίοι το επόμενο πρωί έχουν και πάλι «εξαφανιστεί»!
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ζημιές που έχει υποστεί η ΔΕΗ από τη δράση τέτοιων κυκλωμάτων φτάνουν ακόμα και τα 4 εκατ. ευρώ!
Πέρα, όμως, από τις ζημιές που υφίσταται η ΔΕΗ και τα ζητήματα ηλεκτροδότησης που ανακύπτουν, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι ότι οι κλοπές των μετασχηματιστών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άρδευση των χωραφιών, καθώς τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια.
Με τη σπορά των χωραφιών να έχει ολοκληρωθεί πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, το ζητούμενο τώρα είναι να προχωρήσει το πότισμά τους, όμως με τα αντλιοστάσια να τίθενται εκτός λειτουργίας λόγω των κλοπών των μετασχηματιστών, η παραγωγή κινδυνεύει να χαθεί.
«Κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή σε έκταση 3000 στρεμμάτων»
Το πρόβλημα καταγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Κυρτώνης Φθιώτιδας Δημήτρης Κυριαζής.
«Η αγροτική παραγωγή σε μία περιοχή έκτασης 3.000 στρεμμάτων στους δύο νομούς κινδυνεύει εξαιτίας των κλοπών αυτών. Οι κάτοικοι της Κυρτώνης, που είναι κατά 90% αγρότες, έχουμε τα χωράφια μας στο χωριό Πύργος του όμορου νομού Βοιωτίας», σημειώνει ο κ. Κυριαζής.
Περιγράφοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, ο κ. Κυριαζής τονίζει: «Τα αντλιοστάσια δεν λειτουργούν πλέον και οι καλλιέργειες δεν αρδεύονται σε μία χρονική στιγμή που οι αγρότες έχουν σπείρει κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν ποτιστούν έγκαιρα θα έχουμε απώλεια εισοδήματος. Επιπλέον, οι παραγωγοί κηπευτικών της περιοχής δεν πηγαίνουν πλέον στις λαϊκές αγορές αφού έχουν να ποτίσουν εδώ και ένα μήνα».
Ο κ. Κυριαζής συμπληρώνει: «Πληρώνουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ κανονικά και ρεύμα δεν έχουμε. Ζητάμε την παρέμβαση κάθε αρμόδιο ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, που μαστίζει ολόκληρη την περιοχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: