DEH

DEH

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Λιγνιτικές μονάδες: Μόνο το τίμημα τους κρατάει στην κούρσα

08sel_25_page_1_image_0002

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Χλιαρό παραμένει το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών για τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης, καθώς είναι κοινή η εκτίμηση ότι η νέα συμφωνία αγοραπωλησίας που ενέκρινε η ΔΕΗ (SPA) δεν διαφοροποιείται από αυτήν του πρώτου διαγωνισμού. Οι επενδυτές ωστόσο θα αξιοποιήσουν το διάστημα της παράτασης μέχρι την 28η Μαΐου για να επανεκτιμήσουν τη στάση τους, αξιολογώντας αυτή τη φορά δύο νέα στοιχεία. Το ένα και σημαντικότερο είναι ότι η DGcomp ενέκρινε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την επανάληψη του διαγωνισμού υπό τον όρο ότι η ΔΕΗ θα κάνει αποδεκτές προσφορές ανεξάρτητα από το ύψος του τιμήματος. Πρόκειται για τη μοναδική ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό που κήρυξε άγονο η ΔΕΗ απορρίπτοντας τη μοναδική προσφορά της «Μυτιληναίος Α.Ε.» για τη Μελίτη έναντι 25 εκατ. ευρώ. Η δέσμευση αυτή της ΔΕΗ έναντι της DGcomp αποτιμάται από τους επενδυτές ως το μοναδικό κίνητρο του νέου διαγωνισμού για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, αφού δημιουργεί προϋποθέσεις ανταγωνισμού στη βάση ενός χαμηλού τιμήματος.
Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων επενδυτών φέρεται να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν σε αυτόν τον διαγωνισμό, είναι η κατάσταση της ΔΕΗ όπως αποτυπώνεται επισήμως πια στα αποτελέσματα του 2018. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κατάσταση της ΔΕΗ. Υπάρχει ανησυχία και για τη βιωσιμότητα των μονάδων που καλούμαστε να επενδύσουμε και για τη βιωσιμότητα της ίδιας της ΔΕΗ», αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος της επενδυτικής πλευράς, περιγράφοντας τη διάσταση του προβλήματος ΔΕΗ και τις επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού. Με αυτά τα δύο δεδομένα και προσδοκώντας κάποιες αλλαγές στο τελικό κείμενο του SPA, αν και δεν αναγνωρίζουν μέχρι στιγμής τέτοια διάθεση από τη ΔΕΗ, οι υποψήφιοι επενδυτές παραμένουν στο σύνολό τους στην κούρσα του διαγωνισμού για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τη ΔΕΗ και την DGcomp για τους όρους του SPA. To ενδιαφέρον ωστόσο είναι χλιαρό και οι προσδοκίες για αλλαγές που θα περιορίσουν το ρίσκο για την επένδυση στον λιγνίτη, χαμηλές.
Για τους επενδυτές, η βιώσιμη τροφοδοσία της Μελίτης με λιγνίτη δεν έχει διασφαλισθεί με τη νέα σύμβαση που συμφώνησε και υπέγραψε η ΔΕΗ με την «Ορυχεία Αχλάδας». Οπως τονίζουν, η συμφωνία προβλέπει τιμή στα 16,5 ευρώ ο τόνος από τη στιγμή που θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση για τη διάνοιξη του νέου ορυχείου και χωρίς ρήτρες για την παράδοση ποσοτήτων εάν δεν προχωρήσει. Παράλληλα, μέχρι να γίνει η απαλλοτρίωση η τιμή προμήθειας λιγνίτη θα είναι στα υψηλά των 21,5 ευρώ ο τόνος. Η ασάφεια σε σχέση με τον χρόνο λειτουργίας των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς είναι ένας ακόμη παράγοντας που αξιολογείται αρνητικά από τους επενδυτές. Είναι άλλο το ρίσκο της επένδυσης όταν ξέρεις ότι στο σύστημα θα λειτουργούν για παράδειγμα έξι λιγνιτικές μονάδες και άλλο τέσσερις, αναφέρει η πλευρά των επενδυτών, η οποία εισέπραξε αρνητικά την υπαναχώρηση της ΔΕΗ στο θέμα της δέσμευσης για τη λειτουργία του Αμυνταίου μέχρι τις αρχές του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πάρει πίσω αντίστοιχη εισήγηση από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 5 Απριλίου μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ. Η πλευρά των επενδυτών ζητεί από τη ΔΕΗ ένα δεσμευτικό πρόγραμμα για τη λειτουργία των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς με ρήτρα αποζημίωσης στην περίπτωση που δεν τηρηθεί. Χαμηλές προσδοκίες ως προς το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει πάντως και η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας αλλά και της ΔΕΗ, αφού οι προσπάθειες να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον με την είσοδο και νέων επενδυτών σε συνεργασία με τους υφισταμένους δεν απέδωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: