DEH

DEH

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Πως αντιδρά η αγορά στην αναγγελία της Κομισιόν για απόσυρση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2


Χάρης Αποσπόρης
 

Η απομάκρυνση 397 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών από την αγορά προς το ειδικό αποθεματικό που έχει συσταθεί για το ETS αναμένεται να οδηγήσει προς τα επάνω τις τιμές τους μεσοπρόθεσμα, προβληματίζοντας τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς που θα κληθούν να επωμισθούν παραπάνω βάρος.
Αναλυτικότερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως από το φετινό Σεπτέμβριο ως τον Αύγουστο του 2020 θα αποσυρθούν 397 εκατ. δικαιώματα. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το αποθεματικό θα έχει αντλήσει από την αγορά το 16% του συνόλου των δικαιωμάτων. Με βάση τα όσα έχουν αποφασιστεί, η άντληση θα συνεχιστεί σταδιακά μέχρι το σύνολο να υποχωρήσει κάτω από τα 833 εκατ. δικαιώματα, από 1,6 δις. σήμερα.
Όλα αυτά ήταν σε ένα βαθμό γνωστά ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής εκ μέρους της Κομισιόν και για αυτό το λόγο πολλές εταιρείες ηλεκτρισμού, όπως η RWE, προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε αντασφάλιση της παραγωγής και της έκθεσής τους στον άνθρακα προκειμένου να προστατεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι η τιμή των δικαιωμάτων ήταν στα 25,03 ευρώ ανά τόνο, με σχετικά σταθερές τάσεις.
Από την πλευρά του, το Bloomberg εκτιμά ότι ως τα τέλη του έτους θα υπάρχει αναταραχή στις τιμές με υπαρκτή την πιθανότητα ανόδου τους ακόμα και στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά τόνο.
Σε δημοσκόπηση του Refinitiv, περισσότεροι από το 70% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι κερδοσκόποι θα είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αγορά ρύπων φέτος, ενώ το 96% εκτιμά ότι η απόσυρση των δικαιωμάτων θα επηρεάσει σημαντικά ή πολύ σημαντικά την πορεία των τιμών.
Τέλος, αναλυτής του Carbon Tracker δήλωσε πως "η ζωή πρόκειται να γίνει πολύ δυσκολότερη για τους ηλεκτροπαραγωγούς με άνθρακα στην Ε.Ε. Οι υψηλότερες τιμές των ρύπων θα διαβρώσουν περαιτέρω τα λειτουργικά περιθώρια που ήδη δέχτηκαν πλήγμα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και ως εκ τούτου οι λιγότερο αποδοτικοί σταθμοί θα βγουν εκτός συστήματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: