DEH

DEH

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Σωματειακό παράρτημα συγκροτήματος Νέστου «Σπάρτακος» :Ενημέρωση των τοπικών φορέων Δράμας για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων. Ιδιωτικοποίηση όμως που δεν θα γίνει αποσπασματικά, αλλά θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για την επιχείρηση και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο κείμενο των προγραμματικών, ο κ. Σαμαράς μιλά για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και η οποία θα πρέπει να γίνει μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου και όχι «κομματάκι κομματάκι».
Μίλησε ακόμη για πώληση μέρους του παραγωγικού τμήματος της ΔΕΗ (μονάδες) αλλά και για παραχώρηση σε ιδιώτες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε Ορυχεία λιγνίτη, χωρίς να διευκρινίσει εάν αναφέρεται σε κάποια από εκείνα που είναι ήδη υπό εκμετάλλευση ή σε εκείνα για τα οποία και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες (Βεύη, Φλώρινα, Δράμα, Ελασσόνα), αλλά δεν προχώρησαν. Για τα τρία μάλιστα από αυτά, στο παρελθόν, υπήρξε εκπεφρασμένη βούληση της
πολιτείας, ότι δεν πρόκειται να «ανοίξουν». Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι όλη η διαδικασία θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η παραχώρηση θα αφορά Φλώρινα, Δράμα και Ελασσόνα, όπου οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει στο παρελθόν για περιβαλλοντικούς λόγους.
Ήδη, η κυβέρνηση εξετάζει δύο βασικά σενάρια, το ένα είναι η πώληση πακέτου λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων (με αναφορά και στο Συγκρότημα Νέστου), με οδηγό το ιταλικό μοντέλο που το 1999 οδήγησε στο «σπάσιμο» της ENEL (της ιταλικής ΔΕΗ) και το δεύτερο η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις το ΣΩ.Π. του Σπάρτακου Συγκροτήματος Νέστου συναντήθηκε με τον κ. Γιάννη Ξανθόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, καθώς επίσης με τον κ. Δημήτριο Κυριαζίδη, τον κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, εκλεγμένους βουλευτές Δράμας και με τον κ. Γεώργιο Σαβρίδη, Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας.
Σκοπός του Σωματείου ήταν να υπάρξει ευρεία ενημέρωση, ώστε να εισαχθεί ως βασικό θέμα στο επόμενο Περιφερειακό συμβούλιο.
Καταφέραμε την πλήρη στήριξη του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, την συμπαράσταση του κ. Χρήστου Καραγιανίδη στους αγώνες μας και τη δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Ξανθόπουλου, ότι θα τεθεί σαν θέμα στο επόμενο Περιφερειακό συμβούλιο.
Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με συνάντηση για ενημέρωση και άλλων παραγωγικών Σωματείων, καθώς επίσης και άλλων τοπικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: