DEH

DEH

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Θολό το τοπίο στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ – Κόντρες και για τα επιδόματα

Σε τέλμα βρίσκεται το θέμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, χωρίς ουδείς αρμό­διος να δίχνει στίγμα προς τα πού κινείται η κυβέρνηση. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως προέκυψε και από τη χθε­σινή γενική συνέλευση των με­τόχων, με τη ΓΕΝΟΠ, βεβαίως, να απειλεί σταθερά να κατεβά­σει τους διακόπτες, ανά πάσα στιγμή, εν μέσω υψηλών θερ­μοκρασιών, λέγοντας «όχι σε όλα».
Ο επικεφαλής της επιχεί­ρησης δεν μπήκε καν στην ου­σία του θέματος, επαναλαμβά­νοντας τα γνωστά περί στρε­βλώσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. Ο γενικός γραμ­ματέας του υπουργείου Περι­βάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Μαθιουδάκης ανέφερε με ασά­φειες ότι πρέπει να γίνουν αλ­λαγές στη ΔΕΗ, λέγοντας ότι «πρέ­πει να κινηθούμε με διαφορετι­κό τρόπο» αλλά και ότι «η κυ­βέρνηση δεν σκοπεύει να ανα­καλύψει τον τροχό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθηθεί -ίσως, αν και εφόσον- κάποιο πρό­τυπο που έχει ισχύσει αλλού στην Ευρώπη, χωρίς να το προσ­διορίσει.
Σκληρή γραμμή από ΓΕΝΟΠ
Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο οποί­ος μίλησε επί
μακρόν στη συ­νέλευση εξαπέλυσε μύδρους προς τους σκοπούντες να ιδιωτικοποιήσουν την επιχείρηση, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά ότι θα είναι μηδενική η ανοχή του συνδικάτου σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, εάν γίνει προσπάθεια πώλησης λιγνιτικών μονάδων, περαιτέρω μετο­χοποίησης, εκχώρησης του μά­νατζμεντ ή απαξίωσης του λι­γνίτη. απόλυσης προσωπικού ή νέας αύξησης τιμολογίων δί­χως να έχει κλείσει προηγου­μένως κάθε πηγή αφαίμαξης της επιχείρησης. Χαρακτηρι­στικά, ανέφερε: «θα αντιδράσουμε αμέσως, θα μας βρουν σκληρά, πολύ σκληρά, απένανή τους αν επιχειρήσουν να ξε­πουλήσουν έστω και ένα κομ­μάτι της ΔΕΗ». Ο κ. Φωτόπου­λος ζήτησε από το γενικό γραμ­ματέα να μεταφέρει τις θέσεις της ΓΕΝΟΠ στο νέο υπουργό, Ευάγγελο Λιβιεράτο, ενώ δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναν­τίον του πρώην υπουργού, Γιώρ­γου Παπακωνσταντίνου, πα­ράλληλα και εναντίον της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
Οι στρεβλώσεις ξανά…
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμ­βουλος της επιχείρησης, Αρ­θούρος Ζερβός, κάνοντας τον απολογισμό του περασμένου έτους, μιλώντας για τις στρε­βλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τάχθηκε και πάλι υπέρ της ανάγκης θέσπισης μη­χανισμού σύνδεσης της ημής που διαμορφώνεται στην αγο­ρά ηλεκτρικής ενέργειας (χονδρική) με τις λιανικές τιμές, εξέ­λιξη που θεωρείται βέβαιο όη θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις. Μά­λιστα, επιτέθηκε εκ νέου στο μηχανισμό ανάκτησης μετα­βλητού κόστους σης ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι το 2010 κόστισε 29 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ το 2011 το κόστος ανέ­βηκε στα 131 εκατ. ευρώ, προβλέποντας ότι φέτος θα επιβα­ρύνει την επιχείρηση έως 270 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά ης επι­πτώσεις των προβλημάτων ρευ­στότητας της επιχείρησης, δή­λωσε ότι αυτές ανημετωπίζονται με περιορισμό των δαπανών και με τη θέσπιση αυστηρών κρι­τηρίων επιλογής επενδύσεων.
Ο κ. Ζερβός αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ αναμένει εκταμίευση 433 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει. Ως προς τις επενδύσεις, ειδι­κότερα, είπε ότι ακόμη δεν έχει κλείσει το χρηματοδοηκό σχή­μα για την Πτολεμαΐδα 5, μέσα στο μήνα ξεκινάει η έμφραξη του υδροηλεκτρικού Ιλαρίων, το οποίο θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, ενώ το 2015 θα απενταχθούν 4 επιπλέον μονά­δες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα ισχύος 580 Μ\Υ. Συνολικά η ΔΕΗ σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια απεντάξεις παλαιών μονά­δων (μαζί με παλαιές μονάδες φυσικού αερίου και πετρελαί­ου) ισχύος 1.270 Μ\Υ.
Και κόντρες για επιδόματα
Την ίδια ώρα μείζον ζήτημα ανέκυψε στην κλειστή συζήτη­ση των μετόχων ως προς ης απο­δοχές της διοίκησης της ΔΕΗ, από την κορυφή μέχρι και τον αναπληρωτή διευθυντή. Επει­τα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν ενέκρινε για το διευθύνοντα σύμβουλο και τους τρεις ανα­πληρωτές του το τμήμα των αποδοχών που παρέχονται ως οι­κογενειακό επίδομα και μάλι­στα ζήτησε την επιστροφή της συγκεκριμένης παροχής αναδρομικά, πιθανώς για όλο το 2011και το πρώτο εξάμηνο του 2012. Το εν λόγω επίδομα και η απόρριψή του για τα μέλη της διοίκησης φαίνεται ότι συμπαρασύρει τους γενικούς διευ­θυντές και τους αναπληρωτές τους.
Εφημερίδα Ναυτεμπορική – Για την ηλεκτρονική μεταφορά www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: