DEH

DEH

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Απόπειρα καθαίρεσης του Νίκου Φωτόπουλου από την ΠΑΣΚΕ/ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Σχέδιο καθαίρεσης του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου εξυφαίνεται εδώ και αρκετό καιρό στην Ιπποκράτους. Η πρώτη απόπειρα πάντως, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, απέτυχε.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μαζί με μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να έχουν αποφασίσει ν’ απομακρύνουν από τη ΔΕΗ το μαχητικό συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος ενοχλεί πολλούς και η κυβέρνηση θεωρεί ότι εμποδίζει το έργο της.
Την ενόχλησή τους για τη συνδικαλιστική δράση του Ν. Φωτόπουλου έχουν εκφράσει επίσης τόσο η Ν.Δ, όσο και ισχυροί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποτελεί εμπόδιο που θέλουν να βγει από τη μέση είναι τρεις:
α) Η αντίθεσή του στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και η επιμονή του να δηλώνει ότι οι συνδικαλιστές δεν θα επιτρέψουν «να κοπεί το ρεύμα στα σπίτια των φτωχών και άνεργων συνανθρώπων μας».
β) Οι δράσεις που ετοιμάζει ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στην αύξηση των τιμολογίων.
γ) οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις του για τους ιδιώτες επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ.
Στους λόγους αυτούς προστίθεται και η αύξηση της δημοτικότητάς του, ειδικά μετά τη στάση του στο θέμα του χαρατσιού, αλλά και του μνημονίου, καθώς θεωρείται σήμερα από τους μαχητικότερους συνδικαλιστές της χώρας.
Το σοβαρότερο πρόβλημα για τον Β. Βενιζέλο είναι πως παρότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, δεν ελέγχεται καθόλου από το κόμμα αυτό και φυσικά από τον πρόεδρό του, γι’ αυτό εδώ και καιρό έχει ληφθεί η απόφαση για την «καθαίρεσή» του.
Είχε προηγηθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση, η προσπάθεια συλλογής «χρήσιμων στοιχείων» για εκείνον, αλλά παρά το προσωπικό ξεσκόνισμα που του έγινε, δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα το μεμπτό, όπως παραδέχονται και οι αντίπαλοί του. Εξίσου αποτυχημένη υπήρξε και η απόπειρα “εξαγοράς”, προσφέροντάς του τη θέση του οργανωτικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ (δηλαδή το νούμερο δύο στην κομματική ιεραρχία) όταν γραμματέας του κομματος ήταν ο Σωκράτης Ξυνίδης.
Την υλοποίηση του σχεδίου «να ξεμπερδεύουμε με τον Φωτόπουλο» έχει αναλάβει ο βουλευτής από την Κοζάνη (ενεργειακό νομό της ΔΕΗ) και στενός συνεργάτης του Β. Βενιζέλου, Πάρης Κουκουλόπουλος.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια απομάκρυνσης του Ν. Φωτόπουλου παίζει ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ/ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την ίδια περιοχή, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος», Γ.Αδαμίδης. «Δεν μπορεί να παραμένει στην ΠΑΣΚΕ κάποιος που πολεμά την πολιτική που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ» σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για τον Ν.Φωτόπουλο, τον οποίο αποκαλούσε ειρωνικά «Ούγκο Τσάβες». «Αν τον καθαιρέσουμε από την ΠΑΣΚΕ με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη, θα εκπέσει και από πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ» ελπίζουν στο ΠΑΣΟΚ οι συνεργάτες του Β. Βενιζέλου.
Η πρώτη απόπειρα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έχει ως εξής: Την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή ότι θα γίνει συζήτηση για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ενεργειακό, κλήθηκε στην Ιπποκράτους η 14μελής γραμματεία της ΠΑΣΚΕ-ΓΕΝΟΠ, χωρίς όμως να κληθεί ο πρόεδρός της, ο Νίκος Φωτόπουλος. Από τους 14 εμφανίστηκαν μόνο οι 4, καθώς οι υπόλοιποι δέκα υποψιάστηκαν ότι «κάποιο λάκο είχε η φάβα», όπως είπε ένας από αυτούς. Όταν έφτασαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ οι 4 , τους περίμενε ο Πάρης Κουκουλόπουλος και προς έκπληξή τους και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (επίσης πολέμιος του Ν. Φωτόπουλου καθώς «διαφωνεί με τον αριστερό ακτιβισμό του» ).
Ο Γ.Αδαμίδης, ένα από τα 4 μέλη της γραμματείας της ΠΑΣΚΕ-ΓΕΝΟΠ έθεσε άμεσα «θέμα Φωτόπουλου», αλλά η μικρή συμμετοχή εμπόδισε το άνοιγμα τέτοιου ζητήματος. Κάπως έτσι το εγχείρημα απέτυχε, αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συνέχεια, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η Ιπποκράτους έχει και plan B για να ξεφορτωθεί από τη ΔΕΗ τον Ν.Φωτόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: