DEH

DEH

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

"Κλείδωσαν" οι αρμοδιότητες - Ποιοι θα χειριστούν τις "καυτές πατάτες" της ενέργειας

Το συνολικό πακέτο της ενέργειας με την εποπτεία κρίσιμων ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, με βάση την κατανομή των αρμοδιοτήτων που αποφασίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Το σχετικό ΦΕΚ, αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη με τον τεχνοκράτη πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ να είναι ο άνθρωπος που θα χειριστεί κρίσιμες υποθέσεις όπως το πρόβλημα ρευστότητας που απειλεί με κατάρρευση την ενεργειακή αγορά, ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, η εφαρμογή των σχετικών με την ενέργεια οδηγιών της Ε.Ε. και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές, τα θέματα του φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ) και η στρατηγική των αγωγών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτος θα έχει υπό την εποπτεία του κατά κύριο λόγο δύο βασικούς τομείς: τη χωροταξία και το πακέτο των υδρογοναθράκων (στους υδρογονάθρακες θα υπάρχει συναρμοδιότητα με τον κ. Παπαγεωργίου).
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης θα αναλάβει το κομμάτι του περιβάλλοντος (επιθεωρήσεις, υδάτινοι πόροι κλπ).
Στο ενεργειακό κομμάτι, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Μαθιουδάκης, θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, στη θέση του. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει χειριστεί κρίσιμα θέματα όπως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις ενεργειακές υποχρεώσεις του μνημονίου αλλά και τις συζητήσεις με την Κομισιόν για το θέμα των λιγνιτών.
Σε σχέση με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ του τομέα της ενέργειας, δηλαδή της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, όπως πληροφορείται το Capital.gr οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Μαξίμου. Η βασική γραμμή και συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι ότι οι διοικήσεις θα αξιολογηθούν με γνώμονα την απόδοσή τους και με βάση το κριτήριο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχιση της θητείας κάποιων διοικήσεων. Θυμίζουμε εξάλλου ότι στην περίπτωση της ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Σημειώνεται τέλος ότι σήμερα ο κ. Παπαγεωργίου θα ξεκινήσει και επισήμως τον κύκλο επαφών με θεσμικούς παράγοντες και στελέχη της αγοράς ενέργειας ενώ η αρχή θα γίνει από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, τη ΡΑΕ.
Από energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: