DEH

DEH

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Αλήθειες και ψέματα για την ΔΕΗ – Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων

Αλήθειες και ψέματα για την ΔΕΗ – Η ανάγνωση  των αποτελεσμάτων
Tα κρίσιμα κονδύλια που επηρεάζουν το αποτέλεσμα
Η αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ δίνει την ευκαιρία για μια πιο συγκεκριμένη καταγραφή συμπερασμάτων για το μέλλον της επιχείρησης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Μπορεί κάποιοι να εγείρουν αμφισβητήσεις για την ουσιαστική βελτίωση του χαρτοφυλακίου με την μείωση των επισφαλειών κατά 350 εκατ ευρώ, καθώς οι προβλέψεις για το 2017 διαμορφώθηκαν σε 77 εκατ ευρώ έναντι 440,7 εκατ το 2016, όμως η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις Δημοπρασίες ΝΟΜΕ κατά 522 εκατ το 2017.
Ειδικά η χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ κόστισε στην ΔΕΗ 353 εκατ ευρώ το 2017 από 28,4 εκατ το 2016!
Αν η ΔΕΗ δεν ήταν υποχρεωμένη να αιμοδοτήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα είχε αυτήν την αυξημένη δαπάνη.
Σημειώνεται ότι η χρέωση προμηθευτή που αφορά το ΕΛΑΠΕ μειώνεται φέτος κατά 35%
Παράλληλα το κόστος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αποτελούν αποτυχημένο μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς, γιατί αφενός δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ανακατανομή μεριδίων αλλά και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζουν φθηνότερη ενέργεια στον μέσο καταναλωτή κόστισαν στην ΔΕΗ  96,6 εκατ ευρώ το 2016 έναντι 4,5 εκατ το 2016, επιβαρύνοντας την με 92,1 εκατ ευρώ.
Το κονδύλι των 522 εκατ ευρώ επιβαρύνθηκε και από το ενεργειακό κόστος του Ιανουαρίου του 2016.Είναι προφανές ότι αν  η ΔΕΗ δεν καλείτο εκ των πραγμάτων να εφαρμόσει αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν θα είχε την σημαντική αυτή επιβάρυνση.
Για τον λόγο αυτό η ανάκτηση των ΥΚΩ επισπεύσθηκε και ενίσχυσε την κερδοφορία με 360 εκατ ευρώ, που αφορούν την περίοδο 2012-2016.
Αυτά τα 360 εκατ ευρώ έχουν ενισχύσει το Ταμείο της εταιρίας στο πρώτο δίμηνο του 2018.

Στα 515 εκατ ευρώ η συνολική μείωση του χρέους μέχρι το Α τρίμηνο του 2018

Όσον αφορά  το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 365 εκατ ευρώ το 2017, στο οποίο προστίθεται και ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ ευρώ από την επαναγορά ομολόγων στο α τρίμηνο του 2018
 Στην παρούσα φάση το καθαρό χρέος διαμορφώνεται στα 3,825 δις με κύκλο εργασιών 4,950 δις, με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις.
Όσον αφορά την κερδοφορία, η πώληση του ΑΔΜΗΕ απέφερε 172 εκατ ευρώ για το 2017 έναντι 92,9 εκατ από επιστροφή κεφαλαίου το 2016.
Είναι προφανές ότι το μεγάλο crash test έχει να κάνει με την πορεία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, όπου από το τίμημα θα κριθεί τι μέρος του χρέους μπορεί να καλυφθεί από την μια και ποιό θα είναι το ύψος του κύκλου εργασιών που θα χαθεί.
Επίσης πόσοι εργαζόμενοι θα φύγουν από την ΔΕΗ και θα μετατεθούν στα νέα εταιρικά σχήματα, πόσοι θα μετατεθούν εντός ΔΕΗ και πόσοι θα ακολουθήσουν την εθελουσία.
Η πώληση όμως των λιγνιτικών είναι μια σωστή στρατηγική καθώς θα μειώσει το κόστος από τους ρύπους CO2 που το 2017 έφτασε σε ύψος 181,2 εκατ ευρώ.
Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι εκ των ουκ άνευ επιβεβλημένος αφού  η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 54% στα 109,1 εκατ ευρώ.
Κατά συνέπεια για μια εταιρία που εμφάνισε κερδοφορία μετά φόρων 237,7 εκατ υπό όλες αυτές τις ειδικές συνθήκες είναι μάλλον άστοχο να υποστηρίζει κανείς ότι θα πτωχεύσει.
Εξάλλου κανείς δεν έχει αποκλείσει την εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών σε περίπτωση που οι λιγνιτικές μονάδες δεν βρουν αξιόπιστο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ξεκαθάρισε την δική της πρόταση που είναι η έλευση στρατηγικού επενδυτή στην ΔΕΗ. Όμως αυτό προυποθέτει μια ΔΕΗ τακτοποιημένη και αναδιαρθρωμένη, η οποία θα πείσει μια μεγάλη ευρωπαική εταιρία όπως για παράδειγμα την EDF να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Επίσης τα politics σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ πιο σύνθετα καθώς θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί πολιτική ανταγωνιστική για την ενεργοβόρο βιομηχανία και όχι να υπάρχουν ακόμα και οι σημερινές παλινωδίες όπως αυτές που συνέβησαν στην περίπτωση του Αμυνταίου.
Παράλληλα οι μέχρι τώρα εξελίξεις στην απελευθέρωση της αγοράς  έχουν αποδείξει ότι τα τιμολόγια για τους καταναλωτές αυξάνουν και αυτό είναι και η άποψη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Συμπερασματικά η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει.
Με κέρδη 237,7 εκατ ευρώ και κεφαλαιοποίηση 632,6, δηλαδή, κέρδη ανά μετοχή 0,93 και τιμή μετοχής 2,68 δηλαδή  P/E 3 δεν δικαιολογεί σορτ θέσεις στην μετοχή παρά μόνο για όσους άκριτα ενεργούν και δεν γνωρίζουν σε βάθος τις  εξελίξεις της ελληνικής πραγματικότητας.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: