DEH

DEH

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Πώληση πακέτου πελατών και υδροηλεκτρικών ξανά στο προσκήνιο. Ενώ το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ παραμένει σε επίπεδα άνω του 80%

Σενάρια από το παρελθόν όπως  η πώληση πακέτου πελατών της ΔΕΗ, ακόμα και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων έχουν αρχίσει να επανέρχονται στο προσκήνιο, όσο δεν μειώνεται το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, το οποίο μοιάζει να έχει καθηλωθεί στην κλίμακα των 83-85 %.
Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής, όπως  τα ΝΟΜΕ, κλπ, έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες, ενώ ακόμα και  αν πουληθούν οι 3 λιγντικές μονάδες της ΔΕΗ  και η μία άδεια κατασκευής τέταρτης μονάδας, μελέτες δείχνουν πως ούτε τότε  επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της επιχείρησης κάτω από το 50% στη λιανική αγορά στο τέλος του 2019, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Το ενδεχόμενο αυτό δεν περνά καθόλου απαρατήρητο από τους θεσμούς, που ήδη πιέζουν για νέες λύσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Ενέργειας- Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Παντελή Κάπρο, πρώην πρόεδρο της ΡΑΕ,  είτε πουληθούν, είτε όχι οι μονάδες, το μερίδιο της ΔΕΗ δεν θα πέσει στα επιδιωκόμενα επίπεδα : Aναλυτικότερα, η μελέτη εκτιμά πως το 2030, αν έχουν πουληθεί οι μονάδες,  το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή θα πέσει στο 39,2%  και στη λιανική στο 60,2% , ενώ αν δεν πουληθούν τότε , το 2030, το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή θα πέσει στο 45,5% και στη λιανική στο 70%. 
Η αποεπένδυση της ΔΕΗ αφορά στις λιγντικές μονάδες 3 και 4 στη Μεγαλόπολη και στη Μελίτη 1 στη Φλώρινα μαζί με την άδεια κατασκευής της Μελίτης 2 και τα ορυχεία που τροφοδοτούν τα 3+1 εργοστάσια. Μάλιστα, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή μετά τις εορτές του Πάσχα, αναμένεται να κατατεθεί  το νομοσχέδιο για την απόσχιση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων από τη ΔΕΗ και την πώλησή τους. 
Η διοίκηση της ΔΕΗ στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να προωθήσει ένα σχέδιο πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της εταιρίας στη λιανική. Το σχέδιο αυτό όμως τότε δεν φάνηκε να γίνεται δεκτό ούτε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, ούτε από τους θεσμούς, ενώ και εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρισμού, που είχαν βολιδοσκοπηθεί την περίοδο εκείνη, δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Τώρα όμως, το σχέδιο αυτό φαίνεται ότι επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Η αρχική πρόταση της ΔΕΗ αφορούσε ένα χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχούσε περίπου στο 7% των πελατών της, δηλαδή σε 400.000 ως 500.000 καταναλωτές, με προφίλ αναλογικό προς αυτό που απομένει στην επιχείρηση, ενώ ο αγοραστής θα έπαιρνε “προίκα” ένα κλειστό συμβόλαιο για συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή σε σχέση με την Οριακή Τιμή Συστήματος (τιμή στη χονδρική αγορά) για τα επόμενα 2-3 χρόνια. 
Η ΔΕΗ έχει θέσει στο τραπέζι και άλλες προτάσεις και μάλιστα έχει υποβάλει σχετικό αίτημα τόσο προς το υπουργείο όσο και στους θεσμούς. Να μην συνυπολογίζονται στο μερίδιό της  στη λιανική αγορά οι πελάτες εκείνοι που κατά κάποιο τρόπο είναι δεσμευμένοι με την επιχείρηση, επειδή δεν μπορούν να βρουν αλλού φθηνότερη τιμή ενέργεια, όπως πχ οι βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση ή επειδή ανήκουν σε ειδικές ομάδες, όπως οι ευάλωτοι καταναλωτές, οι αγρότες, εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές σε ρύθμιση κλπ, οι οποίοι όλοι μαζί αγγίζουν σχεδόν το 50% του πελατολογίου της εταιρίας. 
Από την άλλη πλευρά, ο σκεπτικισμός που εκφράζουν παράγοντες της αγοράς σχετικά με την πώληση των 3+1 λιγνιτικών μονάδων έχει αρχίσει να επαναφέρει στις συζητήσεις το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, ένα σενάριο που η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν συζητεί, προς το παρόν τουλάχιστον. 
Η ΔΕΗ επιχειρεί την αποεπένδυση στους λιγνίτες σε ένα δύσκολο timing, όταν οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου (εκτός από ορισμένες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης) κλείνουν ανθρακικές μονάδες και αποσύρονται από αυτές, λόγω της πολιτικής των Βρυξελλών για την απανθρακοποίηση και τους ρύπους. Στο πλαίσιο αυτό, οι μόνες δυνητικά ενδιαφερόμενες είναι κάποιες  εταιρίες ηλεκτρισμού τρίτων χωρών (Ρωσία, Κίνα κλπ) - αλλά στην περίπτωση αυτή είναι άγνωστό πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες) και ίσως ορισμένες ανατολικο-ευρωπαϊκές εταιρίες, αν και ορισμένες από αυτές έχουν ήδη καταστήσει γνωστό  ότι δεν ενδιαφέρονται. 

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: