DEH

DEH

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Νέος προγραμματισμός δίχως μεγάλο αριθμό λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - Αμετάβλητη η ΟΤΣ - Ποια η εικόνα της αγοράς την 1η μέρα απεργίας της ΓΕΝΟΠ

 
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ τα ξημερώματα έγινε νέος προγραμματισμός για την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, ο οποίος δεν περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ λόγω της απεργίας. Με βάση τον προγραμματισμό αυτό το έλλειμμα που προκαλείται στο σύστημα θα καλυφθεί από ιδιωτικές μονάδες και εισαγωγές αλλά και αυξημένη παραγωγή των μοναδων αερίου της ΔΕΗ. Με βάση την τρέχουσα εικόνα δεν θα υπάρξουν προβλήματα για την ηλεκτροδότηση των καταναλωτών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία.
Πιο αναλυτικά με βάση την αλλαγή στην ενδοημερήσια κατανομή που έγινε στις 9 το πρωί, εκτός λειτουργίας βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες Αγ. Δημήτριος 1,2,3, Καρδιά 1,2,3 Μεγαλόπολη 3,4, Αμύνταιο 1,2 και Μελίτη και οι μονάδες αερίου Λαύριο 5, Μεγαλόπολη 5.
Το σύστημα με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τροφοδοτείται από τις μονάδες Άγιος Δημήτριος 4,5, Καρδιά 4 (λιγνίτες ΔΕΗ) Αλιβέρι 5, Λάυριο 4 και Κομοτηνή (Φυσικά αέρια ΔΕΗ) και τις μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών Ήρων, ΕΝΘΕΣ, Θίσβη, Αλουμίνιον και Κόρινθος Power.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις στην παραγωγή των υδροηλεκτρικών, στις εισαγωγές και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν παρατηρούνται προσώρας.
Με τα τωρινά δεδομένα του συστήματος δεν υπάρχει ανάγκη για περικοπές από το δίκτυο (διακοπές ρεύματος).
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Οι περισσότερες μονάδες σήμερα θα λειτουργήσουν σε χαμηλότερη ισχύ, δίνοντας έτσι το περιθώριο στο διαχειριστή εάν και εφόσον λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ βγει κάποιο εργοστάσιο εκτός λειτουργίας, να υποκαταστήσει τις απώλειες ζητώντας περισσότερη ισχύ από τις μονάδες που θα βρίσκονται σε τεχνικό ελάχιστο. 
Χαρακτηριστικά στον Άγιο Δημήτριο οι μονάδες 1,2, 4 και 5 θα λειτουργούν σε ισχύ 150 έως 188 MW, η Καρδιά 2 στα 151MW,  το Αμύνταιο 1 στα 150 MW.
Για σήμερα η ζήτηση προβλέπεται να είναι στα ίδια επίπεδα (125.912MWh) με την περασμένη Δευτέρα (125.257MWh) ενώ αμετάβλητη (54,11 ευρώ/MWh) παραμένει και η ΟΤΣ συγκριτικά με 7 ημέρες πριν (54,23 ευρώ/MWh).
Για σήμερα έχουν δηλωθεί από τη ΔΕΗ οι εξής μονάδες: Άγιος Δημήτριος 1,2,4,5, Καρδιά 2,4, Μεγαλόπολη 3, Αμύνταιο1, Αλιβέρι 5, Λαύριο 4, Κομοτηνή.
Από τις μονάδες των ανεξάρτητων θα λειτουργήσουν σήμερα η ΕΝΘΕΣ, η Θίσβη, ο Ήρωνας, το Αλουμίνιο και η Κόρινθος.
Τα ΑΠΕ (21720MWh) είναι λίγο μικρότερα σε σχέση  με την περασμένη εβδομάδα (25644MWh) τα νερά λίγο αυξημένα (10.732MWh από 9420MWh) όπως και οι εισαγωγές (22360MWh από 21546 MWh).
Γενικά η εικόνα της προημερήσιας αγοράς δείχνει ότι το σύστημα διαθέτει πολλές εφεδρείες (θερμικές μονάδες ΔΕΗ, υδροηλεκτρικά) ακόμη και για τις δύσκολες ώρες το βράδυ και δε δικαιολογείται να υπάρξουν αποκοπές ισχύος από το δίκτυο, παρά μόνο εάν τεθούν εκτός λειτουργίας και τα 11 θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ. 
Η εικόνα πάντως που υπάρχει από το μέτωπο της απεργίας της ΓΕΝΟΠ είναι ότι δύσκολα θα κλείσουν μονάδες (ίσως στη Μεγαλόπολη, ώστε συμβολικά μαζί με τη Μελίτη που ούτως ή άλλως είναι εκτός λειτουργίας να μη δουλεύουν τις ημέρες της ψήφισης του νόμου, οι υπό πώληση μονάδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: