DEH

DEH

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Χ. Φλουδόπουλος: Έξι σκιές για την πώληση των λιγνιτών

Σήμερα το πρωί ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ, υπό τη σκιά των χθεσινών ανακοινώσεων που έκαναν από κοινού συνδικαλιστές αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές όπου βρίσκονται οι υπό πώληση μονάδες και ορυχεία.
Η συζήτηση, αν και σύντομη καθώς το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως σε ορισμένες πτυχές του εγχειρήματος, το οποίο πιθανόν να αποδειχθεί πιο περίπλοκο για την κυβέρνηση, από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Και σε αυτήν την κατεύθυνση δε συνηγορούν μόνο οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών, που ούτως ή άλλως δείχνουν να έχουν περιορισμένη επιρροή ή ακόμη και να προκαλούν - λόγω του γνωστού παρελθόντος - τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. 
Ούτε βεβαίως οι μεμονωμένοι βουλευτές που δηλώνουν (όχι και τόσο εμφατικά) ότι διαφωνούν με το νομοσχέδιο, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πορεία ψήφισης ακόμη δυσκολότερων νόμων ανακτά τη συνοχή της.
Τα προβλήματα, φαίνεται ότι αφορούν αυτή καθαυτή τη διαδικασία και την επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά και την βιωσιμότητα της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης. Και εδώ ειπώθηκαν χθες ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. 
Συγκεκριμένα:
Πρώτον για το εργασιακό: Παρότι ο νόμος διασφαλίζει μια 6ετία κατά την οποία ο επενδυτής δεν μπορεί να απολύσει το προσωπικό των ορυχείων και των μονάδων που θα αποκτήσει, υπάρχουν αδιευκρίνιστα ζητήματα και γκρίζες ζώνες. Για παράδειγμα πουθενά δεν υπάρχει κάποια ρητή αναφορά στον αριθμό των εργαζομένων. Αντίθετα, ο επενδυτής (αφού κερδίσει το διαγωνισμό) θα αποφασίσει πόσους και ποιους εργαζόμενους θα διατηρήσει. Επιπλέον, είναι ασαφείς οι όροι, με δεδομένο πως , με ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ λένε οι εργαζόμενοι, δεν έχει υπογραφεί η ΣΣΕ και άρα οι νέες εταιρείες που θα πουληθούν δε θα έχουν καμία κατοχύρωση. Και βέβαια υπάρχουν θέματα με τους κανονισμούς προσωπικού που θα μπορεί να τροποποιήσει ο επενδυτής. 
Δεύτερον για το τίμημα: Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ανάλογες δικλείδες ασφάλειας και ότι η ΔΕΗ δε θα μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση του εύρους τιμήματος, τουλάχιστον στο μέτρο που αυτό έγινε με την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, είναι σαφές ότι δύσκολα θα πετύχει στην πράξη να βρει αγοραστή που θα διαθέσει χρήματα κοντά ή και πάνω από την αποτίμηση των μονάδων, με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν για τον άνθρακα (κόστος ρύπων, πολιτική αποανθρακοποίησης της ΕΕ κλπ).
Τρίτον για τα δάνεια: Πουλιέται το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά η εταιρεία μένει με το σύνολο του δανεισμού. Δε μεταφέρεται δηλαδή δανεισμός στις νέες εταιρείες, όπως συνέβαινε με την περίπτωση της μικρής ΔΕΗ. Μάλιστα στη χθεσινή συζήτηση έγινε ρητή αναφορά από κάποιους συνδικαλιστές ότι η πώληση της μικρής ΔΕΗ, παρότι αντέδρασαν και παραμένουν αντίθετοι, είναι σαφώς καλύτερη και προτιμότερη από την αποεπένδυση των λιγνιτών. 
Τέταρτον υψηλή τάση και λιανική: Με την πώληση των λιγνιτών, σε αντίθεση με ό,τι θα συνέβαινε με τη μικρή ΔΕΗ, η εταιρεία χάνει την παραγωγή αλλά μένει με την προμήθεια δηλαδή με τους πελάτες της λιανικής. Έτσι θα πρέπει να αγοράζει ενέργεια από τρίτους για να προμηθεύει τους πελάτες της. Ιδιαίτερα για την Υψηλή Τάση αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. 
Πέμπτον, αντιδράσεις και τίμημα: Οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις αλλά και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών  δε θα σταματήσουν την επόμενη εβδομάδα όταν ψηφιστεί ο νόμος. Εάν πράγματι υπάρξει κλιμάκωση, την ώρα που η ΔΕΗ θα προσπαθεί να πουλήσει τις μονάδες της, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, να επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και το τίμημα. 
Έκτον, ερωτήματα για τα αδειοδοτικά: Ο νόμος περιλαμβάνει κάποιες πρόνοιες για την αδειοδότηση των μονάδων (αυτή τη στιγμή έχουν προσωρινές άδειες και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ  προσφυγής της WWF) που αμφισβητούνται ως προς τη συνταγματικότητά τους. Με σκιές στην αδειοδότηση υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο διαγωνισμός. 
Βεβαίως, όπως παρατηρούσαν χθες κάποιοι συνδικαλιστές, οι ρυθμίσεις του νόμου φαίνονται να έχουν γραφτεί με… "χειρουργική ακρίβεια”, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπάρχει σοβαρή δουλειά και προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα πίσω από το εγχείρημα και ότι αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. 

(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: