DEH

DEH

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Επιστολές της ΡΑΕ σε όλους τους προμηθευτές ρεύματος: Ελάτε να μας εξηγήσετε πως τιμολογείτε και με τι χρήματα επιβιώνετε

Μια ευρεία διαδικασία εξέτασης όλων των προμηθευτών ρεύματος, ενός προς ένα, περιλαμβανομένης φυσικά της ΔΕΗ, ξεκινά τις επόμενες ημέρες η ΡΑΕ, η οποία φαίνεται ότι μπαίνει βαθιά, για πρώτη ίσως φορά, στη διερεύνηση και έλεγχο της λιανικής του ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στις διοικήσεις
των εταιρειών προμήθειας έχει ήδη φθάσει επιστολή της Αρχής, με την οποία καλούνται να προσέλθουν για να παρουσιάσουν στα υπηρεσιακά κλιμάκια (σε πρώτη φάση) όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την τιμολογιακή τους πολιτική, τις εκπτώσεις, τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες, αλλά και την οικονομική τους κατάσταση, τις οφειλές τους από ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τον αριθμό πελατών, τις εισπράξεις, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών κ.λπ.
Βασικός στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να διερευνηθεί η κοστοστρέφεια στα τιμολόγια κάθε προμηθευτή, αλλά και η βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης, δεδομένου ότι δεν δραστηριοποιούνται σε έναν οποιοδήποτε τομέα, αλλά στην παροχή προϊόντος κοινής ωφέλειας.
Έναυσμα για τη διαδικασία εξέτασης με φυσική παρουσία των εταιρειών προμήθειας αποτέλεσαν τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Αρχή από την ανά τρίμηνο ενημέρωση που είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένες οι εταιρείες να κάνουν με σχετικό υπόμνημά τους.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν ότι όλες σχεδόν οι εταιρείες «μπαίνουν μέσα» από τη λειτουργία τους στην προμήθεια. Και ναι μεν, όταν πρόκειται για μικρές εταιρείες, αυτό δεν επηρεάζει σημαντικά τον ανταγωνισμό της αγοράς, όταν όμως πρόκειται για μεγάλες εταιρείες ή – πολλώ μάλλον – για τον δεσπόζοντα παίκτη, η επίδραση της δραστηριότητάς τους μπορεί να είναι καταλυτική.
Στο πλαίσιο της έρευνας της ΡΑΕ θα εξεταστεί εάν εφαρμόζονται αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές, εάν εμπορικές πολιτικές όπως η έκπτωση 15% της ΔΕΗ στους καλοπληρωτές πελάτες οδηγεί στην πώληση κάτω του κόστους, αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν για βιώσιμη δραστηριότητα στη λιανική με βάση τα επίπεδα των τιμών στις δημοπρασίες NOME.
Η εξέταση των εκπροσώπων των εταιρειών από τις υπηρεσίες της ΡΑΕ αναμένεται να κρατήσουν 2 με 3 μήνες. Στη συνέχεια τα στοιχεία θα έρθουν στην Ολομέλεια και εάν προκύψει ότι καταστρατηγείται ο ανταγωνισμός θα επιβληθούν πρόστιμα ή θα παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για περαιτέρω έρευνα και ποινές.
Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ ξεκινά την εφαρμογή ασφυκτικού ελέγχου των εταιρειών προμήθειας σχετικά με το κατά πόσον αποδίδουν τα ποσά από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που εισπράττουν, όπως τα τέλη δικτύων (για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), το ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.
Συγκεκριμένα οι εταιρείες θα είναι πλέον υποχρεωμένες κάθε μήνα να παρέχουν στοιχεία για τις εισπράξεις και τις πληρωμές των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Αντικειμενικός στόχος, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της Αρχής, είναι να εμπεδωθεί η αίσθηση εμπιστοσύνης στους καταναλωτές, καθώς τα κρούσματα Energaκαι Hellas Power  έχουν αφήσει το ίχνος τους.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις ο μικρός ρυθμός αλλαγής των μεριδίων στη λιανική του ρεύματος σχετίζεται κυρίως με την έλλειψη εμπιστοσύνης και λιγότερο με τη δυνατότητα των εταιρειών να δώσουν μικρότερα τιμολόγια από τη ΔΕΗ.
Πρέπει να προστεθεί, τέλος, ότι προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των καταναλωτών θα λειτουργήσει και η εφαρμογή σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος που ετοιμάζει η ΡΑΕ σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: