DEH

DEH

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Έτοιμο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια

Η Κυβέρνηση της πΓΔΜ ενέκρινε προ ημερών το νομοσχέδιο για τον τομέα της ενέργειας, το οποίο επεξεργαζόταν, κατά το τελευταίο εννεάμηνο, το Γραφείο του αρμοδίου για την οικονομία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Κ. Angjushev σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας. 
Όπως εξηγεί σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, το ενεργειακό νομοσχέδιο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την τρίτη δέσμη μέτρων της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Σύμφωνα, δε, με παλαιότερες δηλώσεις του Αντιπροέδρου κ. Angjushev, κατά την κατάρτισή του, η Κυβέρνηση συμβουλεύτηκε την Ενεργειακή Κοινότητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το ενεργειακό κεκτημένο της Ε.Ε. 
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης, με τη νέα ενεργειακή νομοθεσία απλοποιείται η διαδικασία εισόδου αλλοδαπών εταιρειών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της πΓΔΜ και καθίσταται δυνατή η πρόσβαση και η σύνδεση τρίτων στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ενέργειας της χώρας. Επιπλέον, θεσπίζονται νέα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 
Το Γραφείο ΟΕΥ υπενθυμίζει ότι η πΓΔΜ είναι, μαζί με την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι μόνες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχουν μεταφέρει στην εθνική τους ενεργειακή νομοθεσία την τρίτη δέσμη μέτρων της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 
Η μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και ειδικότερα, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν διακηρυγμένη προτεραιότητα του οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης Zaev. Το νομοσχέδιο πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή της πΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της πΓΔΜ, κ. Angjusev, ο νέος νόμος για την ενέργεια είναι εναρμονισμένος με πέντε ευρωπαϊκές οδηγίες και τρεις κανονισμούς, επιτρέποντας την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας, ήτοι σημαίνει ότι κάθε καταναλωτής μπορεί να επιλέξει έναν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με δική του επιλογή και ατομική συμφωνία. 
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών λόγω της ύπαρξης ενός καθολικού προμηθευτή, που θα εγγυάται την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, στα οποία η ELEM θα είναι υποχρεωμένη να παραδώσει το 80% της παραγωγής το 2019, με το ποσοστό να πέφτει στο 30% έως το 2025. 
Η ELEM παραμένει υπό την δικαιοδοσία της Κυβέρνησης, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της πΓΔΜ (MEPSO) θα τεθεί υπό το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ η Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER) υπό το Υπουργείο Οικονομίας. Επιπλέον, ο νέος νόμος θα προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, τα οποία θα αφορούν στους εργαζομένους των υπό πτώχευση εταιρειών και οι συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: