DEH

DEH

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΔΕΗ: Μεγάλα κέρδη από τις φετινές… βροχοπτώσεις

ΔΕΗ: Μεγάλα κέρδη από τις φετινές… βροχοπτώσεις
Οι μεγάλες βροχές του φετινού χειμώνα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, με πλημμύρες και ζημιές σε καλλιέργειες. Για τη ΔΕΗ όμως ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές, αφού «άρδευσαν» - και εξακολουθούν να «αρδεύουν» - τα ταμεία της, φέρνοντας πρόσθετα κέρδη.
Σε περίπου 220 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το καθαρό οικονομικό όφελος  (κέρδος) της εταιρείας από την αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος, που υποκαθιστά την παραγωγή λιγνιτικών μονάδων πολύ υψηλότερου κόστους  και τις εισαγωγές.
Βάσει των κανόνων λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ αποκτούν προτεραιότητα και αυξάνουν την παραγωγή τους – εκτοπίζοντας αντίστοιχα θερμικές μονάδες  της εταιρείας και ιδιωτών – όταν γεμίζουν οι ταμιευτήρες νερού, όταν αρχίζουν δηλαδή να ξεχειλίζουν τα φράγματα και οι τεχνητές λίμνες.
Αυτό συμβαίνει φέτος και από τις αρχές Μαρτίου τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ δουλεύουν στο φουλ, εξαντλώντας τη δυναμικότητα τους.
Το κόστος παραγωγής ρεύματος στις υδροηλεκτρικές μονάδες είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι στις λιγνιτικές και στις μονάδες συνδυασμένου κύκλου και αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 5% της τιμής διάθεσης.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η υδροηλεκτρική παραγωγή έχει μεταβλητό κόστος 2,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ το ρεύμα πουλιέται στο σύστημα στα 45-50 ευρώ η μεγαβατώρα και στις δημοπρασίες κοντά στα 40 ευρώ.
Αυξάνοντας την παραγωγή με μειωμένο κόστος και διευρύνοντας τα περιθώρια μεικτού κέρδους, η ΔΕΗ  επιτυγχάνει ιδιαίτερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα και θα παρουσιάσει αυξημένη κερδοφορία στο πρώτο φετινό εξάμηνο.
Οι οικονομικές επιδόσεις θα είναι θετικές και  στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, καθώς η εταιρεία διατηρεί τα μερίδια της στην εγχώρια αγορά, αυξάνει σταδιακά τις εισπράξεις της από ρυθμιζόμενες παλιές απαιτήσεις και μειώνει τον δανεισμό, περιορίζοντας τις χρηματοοικονομικές δαπάνες της.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: