DEH

DEH

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

«Μπλόκο» σε επένδυση 50 εκατ. της ΔΕΗ από την Κτηματική Υπηρεσία του Υπ.Οικ.

 
Παρατεταμένη εμπλοκή στα σχέδια της ΔΕΗ για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή Τέμενος του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, έχει επιφέρει η γνωμοδότηση της Κτηματικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο ποταμός Νέστος και ιδιαίτερα στην περιοχή Τεμένους όπου θα γίνει το φράγμα, έχει χαρακτηριστεί ως πλεύσιμος.
Η γνωμοδότηση αυτή της Κτηματικής Υπηρεσίας, που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, απειλεί να «φρενάρει» το έργο.
Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω διακινδύνευση του έργου, τόσο το ΥΠΕΝ, όσο και το ΥπΟικ έχουν κληθεί επανειλημμένως να παρέμβουν, ώστε να αρθούν τα εμπόδια και το έργο να προχωρήσει κανονικά. Οι όποιες κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όμως, φαίνεται ότι δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα για τη συνέχεια του έργου.
Άλλωστε, η κατασκευή του νέου υδροηλεκτρικού φράγματος Τεμένους, είναι ένα θέμα που χρονίζει, καθώς η υπόθεση έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό έχει υπογραφεί ήδη από το 2010, επί υπουργίας Μπιρμπίλη, παρόλα αυτά, όμως, το έργο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. 
Το ζήτημα της πλευστότητας του Νέστου έχει τεθεί υπόψη των αρμόδιων αρχών ήδη από τότε, όμως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το κώλυμα παραμένει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ απάντησε το καλοκαίρι του 2016 ότι το τμήμα του ποταμού Νέστου στο οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το φράγμα του Τεμένους δεν είναι πλεύσιμο. 
Η απάντηση αυτή, όμως, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή, καθώς ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργ. Πατακάκης, που επανειλημμένως έχει θίξει το θέμα στους αρμόδιους φορείς, επεσήμανε εκ νέου πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης  ότι το "εμπόδιο" της Κτηματικής Υπηρεσίας εξακολουθεί να απειλεί το έργο.
Η ταυτότητα του έργου
Το μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο στο Τέμενος του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, συνολικής ισχύος 15 MW, θα κατασκευαστεί στον ποταμό Νέστο και εκτιμάται ότι θα παράγει ετησίως σχεδόν 60 GWh (γιγαβατώρες) καθαρής ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, που σε διαφορετική περίπτωση θα παραγόταν από την καύση συμβατικών καυσίμων.
Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός θα αποτελέσει συνέχεια των Υδροηλεκτρικών Έργων που κατασκευάστηκαν για την ενεργειακή αξιοποίηση του ποταμού Νέστου και τη βελτιστοποίηση των αρδεύσεων της περιοχής, δηλαδή:
  • του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Θησαυρού, ισχύος 384 MW, ο οποίος λειτουργεί από το 1997 και
  • του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πλατανόβρυσης, ισχύος 116 MW, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 1999.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και η κατασκευή του προβλέπεται ότι θα διαρκέσει 3 χρόνια. Στα έργα αναμένεται ότι θα απασχοληθούν τουλάχιστον 600 εργαζόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της ενεργειακής του σημασίας, το έργο θεωρείται σημαντικό και για την άρδευση της περιοχής.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία καθώς επίσης και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων στη ΔΕΗ
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης ενέκρινε την γνωμοδότηση περί ικανοποίησης του αιτήματος της ΔΕΗ για την παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή Παρανεστίου για να προχωρήσει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Τεμένους.
Πρόκειται για εκτάσεις συνολικού εμβαδού 98.869,63 τμ., οι οποίες βρίσκονται στο αγρόκτημα Πολυσύκου , Θόλου και Ξάγναντου του Δήμου Παρανεστίου Ν. Δράμας.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα, μετά από απόφαση του Δασαρχείου Δράμας, έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικά.
Η γνωμοδότηση για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εκτάσεων στη ΔΕΗ υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όμως κατά τη συζήτηση τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της «εμπλοκής» που προκαλεί στο έργο η Κτηματική Υπηρεσία και οι αρχές της περιφέρειας ζήτησαν την κινητοποίηση όλων των αρμοδίων προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να προχωρήσει το έργο.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: