DEH

DEH

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Μυτιληναίος: Ενδιαφέρον για σύμπραξη με ΔΕΗ, συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Ως μια χρονιά μεγάλων αναταράξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό χαρακτήρισε το 2015, μιλώντας προς τους μετόχους του ομίλου Μυτιληναίος, ο επικεφαλής του Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο ίδιος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, συναρτώντας πολλά από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που όπως εκτίμησε αναμένεται να φέρει άμεσα αποκλιμάκωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων, στα επίπεδα του 5%. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη χρηματοδότηση της
οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων ακόμη και για την έκδοση εταιρικών ομολόγων, που αυτή τη στιγμή παραμένουν εκτός πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Υπάρχει ρευστότητα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δανειστεί η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, εκτίμησε.

Εάν γίνουν κάποιες κινήσεις από την ΕΚΤ, το 10ετές ομόλογο μπορεί να πέσει στο 5% ή και παρακάτω και ανοίγει σιγά σιγά τα capital markets για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Επίσης ο κ. Μυτιληναίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο επόμενο πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα και εκκρεμότητες μηνών και που είναι πιο σημαντικό από το ασφαλιστικό "αφού ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές και ο όμιλος με δικό του ομόλογο, εφόσον όμως συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αφού κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού. Εάν μπορούμε να πετύχουμε ένα επιτόκιο της τάξης του 3% αυτό θα φέρει στο bottomline ένα όφελος της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Εάν είναι λοιπόν να μειώσουμε τα κόστη μας θα βγούμε, σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει άμεση ανάγκη με δεδομένο ότι οι λήξεις των δανείων ξεκινούν σε 4 χρόνια από τώρα, ενώ και για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν προβλέπονται ετήσιες πληρωμές άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

Αλλαγή κλίματος

Ο κ. Μυτιληναίος εξάλλου αποκάλυψε ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την κατάρτιση μιας μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας, όπως άλλωστε υπαγόρευσε η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ίδια απόφαση προέβλεπε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο το κλίμα στις συζητήσεις έχει αλλάξει και η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την Αλουμίνιον ως το μεγαλύτερο πελάτη της και μάλιστα ως "καλοπληρωτή”. Αλλά και ο όμιλος Μυτιληναίος εκτιμά από την πλευρά του ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να παραμείνει ως ένας σταθερός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας και θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως οι ανεξόφλητες οφειλές. Από τα 2,5 δισ. των οφειλών κάποια έχουν χαθεί αφού είναι εταιρείες που έκλεισαν, ωστόσο κάποια χρήματα μπορούν και πρέπει να εισπραχθούν, έγιναν λάθη πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση για να στηριχθεί η ΔΕΗ, σημείωσε. 

Συμπράξεις

Παράλληλα ο όμιλος Μυτιληναίος δεν κρύβει ότι βρίσκει ενδιαφέρον το πλάνο για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες, με την ελληνική αγορά πάντως "να μη σηκώνει πάνω από 3 σχήματα μαζί με τη ΔΕΗ”. "Για τη μικρή ΔΕΗ δεν είχαμε δείξει ενδιαφέρον, όμως οι συμπράξεις είναι κάτι το ενδιαφέρον” ανέφερε σχετικά ο κ. Μυτιληναίος. 

Αλουμίνιον

Για την Αλουμίνιον ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν με πρωτοβουλίες της εταιρείας, όπως τα κόστη όπου γίνονται σοβαρές προσπάθειες κι έχουν πέσει στο μισό, με αποτέλεσμα πλέον η ελληνική βιομηχανία να εμφανίζει ανταγωνιστικά κοστολόγια με εργοστάσια της Μέσης Ανατολής και να είναι μακράν η πλέον ανταγωνιστική στην Ευρώπη. 

Λάρκο

Ο όμιλος συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον για τη Λάρκο, η οποία αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα. "Μπορούμε να κάνουμε τη Λάρκο μια 100% ανταγωνιστική βιομηχανία, να ρίξουμε τα κόστη της όπως κάναμε και στο Αλουμίνιο και να είναι βιώσιμη. Στα εμπορεύματα και στα μέταλλα η αγορά κάνει κύκλους, το ζήτημα είναι να μην πεθάνεις στον καθοδικό κύκλο για να φτάσεις στον ανοδικό που θα έρθει κάποια στιγμή” ανέφερε σχετικά ο κ. Μυτιληναίος.  

Κερδοφορία

Για το 2015 ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι ο όμιλος κράτησε τον κύκλο εργασιών παρά τις αντιξοότητες στο 1,4 δις ευρώ, δεν έκανε απολύσεις διατηρώντας 2700 άμεσα ή έμμεσα εργαζόμενους, ενώ η εξαγωγική του δραστηριότητα φτάνει πλέον στο 80%. "Η χρονιά μας ξεκίνησε με το αλουμίνιο στα 3000 δολάρια και έκλεισε στα 1800 δολάρια ο τόνος” σημείωσε. 
Για την Αλουμίνιον που είναι ένας μικρός παγκόσμιος παίκτης η μόνη λύση είναι να παλαίψει με τα δικά της κοστολόγια. Ευτυχώς έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε πολλά, συνεχώς βελτιωνόμαστα και ακόμη και στα επίπεδα των 1500 -1600 ευρώ ο τόνος συνεχίζουμε να έχουμε ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία σημείωσε. 

Για την απόφαση να μη δοθεί φέτος μέρισμα τόνισε ότι παρά τις περυσινές αντιξοότητες, το δημοψήφισμα τα capital controls και τις εκλογές, η διοίκηση για λόγους ηθικής εμπιστοσύνης προς τους μετόχους δεν αποφάσισε να επανεξετάσει την απόφαση, αν και οι συνθήκες διαφοροποιήθηκαν δραματικά σε σχέση με την εποχή που ελήφθη η απόφαση. "Έχουμε καλές ενδείξεις αλλά έχουμε ταλαιπωρηθεί, εάν καλυτερεύσουν τα πράγματα, θα δούμε τι μπορεί να γίνει αργότερα μέσα στο χρόνο” συμπλήρωσε. 


Τέλος ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερώτηση μετόχου για το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τόνισε ότι ο όμιλος εμμένει στην απόφασή του να "το παλέψει εντός της Ελλάδας και να νικήσει τα προβλήματα αλλά και τη γραφειοκρατία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: