DEH

DEH

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Έτσι θα διαμορφώνεται η τιμή εκκίνησης για το μηχανισμό των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

Τρία κλειδιά έχει η μεθοδολογία για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης των ΝΟΜΕ, το χρονικό διάστημα της κάθε δημοπρασίας, τον υπολογισμό της μέσης οριακής τιμής συστήματος για τη κάθε συγκεκριμένη περίοδο, και την αφαίρεση από αυτήν ενός φιξ ποσού.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς που θεωρούν ότι εν λόγω το μοντέλο θα περιγράφεται κατ' αυτό περίπου τον τρόπο στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την Τρίτη 17 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η μεθοδολογία διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης των ΝΟΜΕ θα κινείται στη λογική «υπολογίζω τη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος για τη διάρκεια της πρώτης δημοπρασίας και αφαιρώ από αυτήν 3-4 ευρώ η μεγαβατώρα».
Οι συνομιλητές μας θεωρούν τα τρία-τέσσερα ευρώ ως ένα ένα λογικό ποσό για να αφαιρείται από τη μέση ΟΤΣ, καθώς έτσι θα διαμορφώνεται μια εύλογη για όλους τιμή εκκίνησης, ούτε πολύ υψηλή για τους ενδιαφερόμενους παίκτες, ούτε πολύ χαμηλή για τη ΔΕΗ.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου που είδε το φως της δημοσιότητας, η πρώτη δημοπρασία θα πρέπει να διενεργηθεί τοΣεπτέμβριο του 2016, κάτι που αποτελεί και βασικό παραδοτέο, με τις ποσότητες που θα πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του 2016 να αντιστοιχούν στο 8% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015.
Το 2015 η ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στις 51.430 GWh, που σημαίνει ότι μέσα στο 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθούν 4,114 GWh. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από την πρώτη φάση των δημοπρασιών θα δεσμευτεί παραγωγικό δυναμικό λιγνιτών και υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ για τιςδημοπρασίες ίσο με περίπου 1.400 MW.
Στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η αγορά βλέπει σε κάθε περίπτωση ένα μεταβατικό μέτρο, εκτιμά ότι θα αφορά μόνο τη περίοδο 2016-2017, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να τρέξουν και οι συμπράξεις. Λογικά αυτά όλα, θα κρίνουν και τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο ΔΕΗ, τυχόν δηλαδή πώληση του ποσοστού 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, κ.οκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: